Prostorna pravda | kulturpunkt

Video

Prostorna pravda

Dokumentarac Filmaktiva problematizira prostornu politiku u Hrvatskoj na primjeru Srđa, Muzila i Varšavske te pokušaja monetizacije autocesta.


Partnerske organizacije Zelena Istra, Srđ je naš, Pravo na grad, Kinookus, Ekološka udruga Krka Knin i Filmaktiv ovim projektom nastavljaju uspješnu suradnju iz prethodnih godina koja je povezivala sredine u kojima se najakutnije manifestiraju strukturni problemi upravljanja prostornim resursima u našem društvu: od masovne apartmanizacije vrijednog priobalnog i agrarnog područja projektima izgradnje golf terena u Dubrovniku, Puli i Šibensko-kninskoj županiji, preko privatizacija javnog prostora političkim pogodovanjem i manipulacijom javnim interesom u Zagrebu, do sustavnog isključivanja građana iz procesa odlučivanja. 

Partnerske organizacije nositeljice su društvenog angažmana oko tih problema u svojim sredinama, ali djeluju i šire prema javnosti, zakonodavnom okviru i pomaganju drugim sredinama. Dok je prethodni zajednički rad bio prvenstveno usmjeren na prijenos znanja i kapacitiranje inicijativa protiv prostornih devastacija u sredinama partnera, ovim projektom partneri su se složili otići korak dalje i graditi civilnodruštveni okvir za sustavno djelovanje na prostornim politikama.

Više informacija potražite na službenim stranicama. Projekt je financiran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Režiju i montažu filma potpisuju Marta Batinić i Sanja Kapidžić, te kameru uz Anu Jurčić, novinarka je Sanja Kapidžić, a umjetnički savjetnik Marin Lukanović. Autori dodatnih snimki su Mario Miljak, Zlatko Tomić, Istarski portal Regional Express, Goran Šaponja, Igor Šaponja, Vjekoslav Gašparović, Lovro Čepelak, Igor Bezinović, Boris Cvjetanović i Jadran Boban. Glazbu potpisuju Chris Zabriskie, Anita, Nic Bommarito i I Cactus.

Izvor: Filmaktiv