Prostorna pravda | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Prostorna pravda

U sklopu programa Ekologija u sridu bit će organizirana projekcija filma posvećenog zajedničkim dobrima i javnim prostorima.

19.03.2014 , Zadar - Društveni centar ACME

FOTO: kate kate

  • A
  • +
  • -

Političko pogodovanje, manipulacija javnim interesom te sustavno isključivanje građana iz procesa odlučivanja teme su dokumentarnog filma Prostorna pravda. Mjesto zbivanja je Hrvatska, a film na primjeru dubrovačkog Srđa, pulskog Muzila i zagrebačke Varšavske otkriva kako funkcioniraju demokratski procesi kada su u pitanju zajednička dobra i javni prostori te zašto je važno da su građani upućeni, odgovorni i aktivni.

"Ono što je zajedničko golf terenima i shopping centrima planiranim na javnom dobru je zarada. Zajednički interes zaštite prirodnih resursa i okoliša, problematika širenja gradova, upravljanja javnim prostorima unutar gradova ustupa mjesto partikularnim ciljevima lokalnih i državnih političara te investitora koje se predstavlja kao velike spasitelje proračuna. Za kratkoročnu injekciju profita spremni smo autoceste dati u koncesiju te ponuditi stotine hektara zemlje u zakup na 30, 50 i više godina. Apartmanizacija priobalnog i poljoprivrednog zemljišta te privatizacija i komercijalizacija javnog prostora ne prolaze neopaženo. Što biva u mladoj demokraciji kada građani dignu glas protiv neodrživih rješenja?", stoji u najavi događanja.

Film je nastao u sklopu projekta Prostorna pravda koji provode Zelena Istra, Srđ je naš, Pravo na grad, Kinookus, Ekološka udruga Krka Knin i Filmaktiv. Režiju i montažu u ime Filmaktiva potpisuju Marta Batinić i Sanja Kapidžić.

Film će biti prikazan u klubu Acme u srijedu 19. ožujka, u 20 sati. Ulaz je slobodan. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 18.03.2014