Prostorne ispovijesti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prostorne ispovijesti

Program Spatial Confessions u londonskom muzeju Tate Modern temeljen je na istraživačkom projektu Public Sphere by Performance Bojane Cvejić i Ane Vujanović.

Performance and the public

  • A
  • +
  • -

Spatial Confessions (On the question of instituting the public) četverodnevni je program u londonskom muzeju Tate Modern posvećen istraživanju javnosti na mjestima gdje je izložena suvremena umjetnost. Program krajem svibnja sastoji se od serije koreografskih eksperimenata unutar prostora muzeja poznatijeg kao Turbine Hall, debata i projekcija filmova, koji svi obrađuju pitanja društvenih i političkih formi javnosti koja se pojavljuje na mjestima suvremenih umjetničkih praksi.

Program Spatial Confessions osmislila je Bojana Cvejić u suradnji s Christine De Smedt, Lennartom Laberenzom, Martom Popivodom, Anom Vujanović i Netom Machadom. Kao okosnica programa naveden je istraživački projekt Public Sphere by Performance, rezultat dvogodišnjeg istraživačkog projekta Izvedba i javnost kojeg su tijekom rezidencije TkH (Teorija koja hoda) u Les Laboratoires d’Aubervilliers provodile Ana Vujanović i Bojana Cvejić, a dio istraživanja poslužilo je kao osnova za dokumentarni film Yugoslavia: How Ideology Moved Our Collective Body Marte Popivode.

"Malo je pitanja tako politički važnih kao što su ona koja se tiču javnoga/javnosti - što je ono, što želi i, moguće najvažnije, tko ili što je želi uništiti u ime neoliberalne privatizacije i 'poretka' nametnutog od strane državne vizije 'javnosti' mobilizirane protiv vlastitog naroda. Baveći se pitanjem javnosti kroz prizmu izvedbe, Bojana Cvejić i Ana Vujanović precizno ocrtavaju prošlost, sadašnjost i budućnost 'javnosti' u doba kada su svi njeni temelji - poput socijalne države, jake demokracije i kolektivnih pokreta - marginalizirani ili uništeni", zapisala je o knjizi Nina Power, predavačica na londonskom Roehamptonu.

Eksperimentalne izvedbe u Tate Modernu, najavljene za 22. svibnja, a koje možete pratiti preko live prijenosa, predstavljaju pogled izbliza na društvene koreografske prakse: koliko su koreografski uzorci kojima pojedinci organiziraju svoje pokrete u skladu s osobnim i političkim stavovima o privatnom prostoru?

M.M. / Tate Modern

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.04.2014