Prostorne izvedbe | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Prostorne izvedbe

Predavanje Dorite Hannah o izvedbenom dizajnu i globalnoj pozornici bit će održano u riječkoj Molekuli.

29.05.2013 , Rijeka - Molekula
  • A
  • +
  • -

Što znači stvarati predstave u specifičnim ambijentima u vrijeme u kojem je prostor postao još više institucionaliziran, a institucije još više prostorne?

"Prostor – i onaj stvaran i onaj virtualan – stremi ka inkorporiranju sistema moći koji definiraju, reguliraju i ograničavaju naše svakodnevne prakse. Iako su sloboda kretanja i izražavanja namjerno reducirane – lokalno i globalno – u ime same 'slobode', nedavni događaji na svjetskoj sceni otvoreno preispituju uspostavljanje i održavanje zaokruženih i razgraničenih teritorija. No, istovremeno, zamjećujemo pokušaje ostvarivanja participativnih izvedbenih projekata u javnom prostoru: povezivanje tijela i zajednica u radosne događaje koji se odupiru granicama i društveno reguliranim praksama. Upravo oni će biti tema ove prezentacije i diskusije, s ciljem ispitivanja uloge i potencijala 'prostorne dramaturgije'", najava je predavanja u Molekuli u srijedu, 29. svibnja, od 20 sati.

Dorita Hannah interdisciplinarna je arhitektica, dizajnerica i predavačica čije se istraživanje fokusira na prostornu izvedbenost i izvedbe u prostoru kao aktivne strategije za ponovno osmišljavanje praksi unutar javne domene. Trenutno radi kao gostujuća znanstvenica na NYU: Tisch School of the Arts, te McHale suradnik na SUNY Buffalo, School of Architecture. Objavljuje o praksama koje pregovaraju između umjetnosti, arhitekture i kazališta, a kao umjetnica bavi se kazališnom arhitekturom, scenografijom i dizajnom izložbi i instalacija. Dobitnica je čak deset nagrada, među kojima je i ona UNESCO laureata na Praškom Kvadrijenalu 1999. godine.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.05.2013