Prostorne politike suvremenih umjetnosti | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Prostorne politike suvremenih umjetnosti

Drugo more poziva na prvi ovogodišnji Refleks koji će obraditi temu umjetnosti izvan svoje komforne odnosno apolitične i autonomne zone.

12.03.2014 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Koji je odnos umjetnosti i urbane politike? Koja je uloga umjetnika u prostornoj organizaciji javne domene? Na koje sve načine se polje umjetničkog djelovanja uopće isprepliće s prostorom političkog iskustva kojeg imaju svi građani?

U sklopu projekta Refleks održat će se okrugli stol na temu Prostorne politike suvremenih umjetnosti, u Filodrammatici u srijedu, 12. ožujka, u 19 sati.

Na okruglom stolu sudjeluju Nikoleta Marković (BG), autorica projekta Elevator Art, Vesna Vuković (ZG), članica zagrebačkog kolektiva [BLOK] i urednica emisije Stvarnost prostora na Trećem programu Hrvatskog radija, Branka Ćurčić (NS), programska urednica Centra za nove medije Kuda.org u Novom Sadu, a moderator je Andrej Mirčev.

Okrugli stol na temu Prostorne politike suvremenih umjetnosti zamišljen je kao dijalog o (ne)mogućim i ambivalentnim intervencijama u komodificirane urbane konfiguracije/odnose. Ispitujući relacije između umjetničke, prostorne i participacijske prakse trebao bi osigurati analitičko-diskurzivni okvir kojim bi se fokusirao iskorak umjetnosti iz autonomne (depolitizirane) zone i njezino konzekventno postajanje političkim govorom.

Drugim riječima, produkcija umjetnosti sagledat će se u dinamici oprostorujućih aktivnosti kojima se istodobno proizvodi i specifičan prostor političkog iskustva. Shvaćen i tretiran kao medij, odnosno događaj koji zrcali društvene i ekonomske tenzije, prostor nije tek neutralna i objektivna kategorija opažanja, već (posebice u kontekstu globalizacije) rezultat različitih relacija, praksi i protokola, uvjetovanih u prvome redu proizvodnim, ideološkim i rodnim antagonizmima.

"Polazeći, stoga, od pretpostavke da postojeći društveni poredak upravo ove antagonizme nastoji potisnuti, prikriti ili naturalizirati, htjeli bismo u okviru okruglog stola preispitati one vrste spacijalnih praksi čiji cilj nije puka estetizacija javne sfere, već kritičko demaskiranje političkih hegemonija i artikuliranje umjetničkog djelovanja utemeljenog na disenzusu i afirmiranju heterogenih pozicija", najava je tribine.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.03.2014