Prostorni simbol tranzicije | kulturpunkt

Najave Prezentacija

<

Prostorni simbol tranzicije

Projekt Žnjan 3.0 nudi zelene površine kao rješenje za plato čiji je nastanak i razvoj primjer ad hoc rješenja, loših prostornih politika te neočekivanih iskoraka. 

02.05.2018 - 12.05.2018 , Zagreb - Oris Kuća arhitekture

FOTO: Arhitektonski fakultet Zagreb

  • A
  • +
  • -

U srijedu, 2. svibnja u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture u 18 sati održava se predavanje i prezentacija projekta Žnjan 3.0. Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić.

Riječ je o prvonagrađenom projektu natječaja za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa, prostornog simbola tranzicijskog urbanizma. Nastanak platoa i njegov razvoj kroz vrijeme precizan su pokazatelj ad hoc rješenja, loših prostornih politika te neočekivanih iskoraka. 

U trenutnoj situaciji, kada povijesni centar (zbog ograničenih kapaciteta i sveprisutne turistifikacije) sve više gubi važnost za građane, stvara se potreba za formiranjem novog javnog centra grada. 

Mapa grada jasno govori o disbalansu u količini i lokaciji zelenih površina unutar splitskog poluotoka. Plato Žnjana, svojom lokacijom i površinom ima kapacitet prihvatiti nužne javne i besplatne javne prostore grada. Istodobno, potrebno je raskrstiti s tradicijom gradnje nauštrb slobodnih prostora grada. Novo rješenje nudi zelenilo kao gradbeni element.

Projekt će predstaviti autori, projektanti Arhitektonskog biroa AK, a projektni plakati mogu se razgledati do 12. svibnja

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 02.05.2018