Prosvijet(l)iti narod | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Prosvijet(l)iti narod

Gradonačelnik Zagreba dodijelio je 10 tisuća kuna udruzi Pronatalitetni pokret Jedno dijete više, namijenjenih financiranju javnih potreba u kulturi.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Anto Magzan/PIXSELL

  • A
  • +
  • -

Pred održavanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić po hitnom je postupku inicijativi U ime obitelji dodijelio gradski prostor od 68,88 četvornih metara na besplatno korištenje, za pripremu i održavanje referenduma pod uvjetom da "uredno podmiruje troškove komunalija i sličnih računa". Iako je referendum održan, u veljači ove godine gradonačelnik inicijativi dodjeljuje i 10 tisuća kuna za plaćanje režija u istom prostoru, a sredstva osigurava iz programa "Suradnja i partnerstva na području promicanja ljudskih prava". 

Na temelju istog diskrecijskog prava raspolaganja proračunskim novcem, gradonačelnik je 31. ožujka dodijelio 10 tisuća kuna udruzi Pronatalitetni pokret Jedno dijete više za sufinanciranje redovne djelatnosti Udruge. Sredstva dodijeljena udruzi namijenjena su financiranju javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2014. godinu, za aktivnost knjižnične djelatnosti. Spomenuti je dokument vješto maskiran u predmet "Organizacija Međunarodnog prvenstva Hrvatske, Croatian international 2014. – Zagrebački badmintonski savez i dr. - 1. dio", uz još nekoliko gradonačelnikovih odluka.

U obrazloženju Milan Bandić navodi da je Pronatalitetni pokret Jedno dijete više nepolitički i nadstranački općehrvatski pokret za demografsku, duhovnu, gospodarsku i društvenu obnovu hrvatskog naroda i hrvatske obitelji. O kakvoj i čijoj se udruzi radi, Internet ne daje odgovora jer je službena stranica nedostupna: This Account Has Been Suspended. No, stalno se pojavljuje jedno ime: don Anto Baković, a potpunu informaciju nalazimo na T-portalu koji u siječnju u rubrici Iz naftalina donosi razgovor sa spomenutim svećenikom. Novinara prima u prostorijama "svoje udruge Jedno dijete više" te se žali na "zatvorena vrata hrvatske dalekovidnice, na sveprisutnu cenzuru, na uskraćivanje sredstava iz proračuna". Iako je službena mrežna stranica pokreta nedostupna, i dalje je dostupan raspis "megaprojekta od 25 točaka" koji osigurava demografski preporod Hrvata, osnovnu djelatnost nekadašnjeg Hrvatskog populacijskog pokreta u Vukovarskoj i današnjeg Jedno dijete više, smještenog u Petrovoj 47.

Osim "promidžbom, poukom na znanstvenim skupovima, putem javnih tribina, vlastite izdavačke aktivnosti, preko sredstava javnog priopćavanja, povezivanjem sa sličnim pokretima u drugim zemljama, djelovanjem među hrvatskim iseljeništvom i hrvatskim narodom u zemlji širenjem pokreta", navodi Milan Bandić u obrazloženju odluke da ovom pokretu daruje 10 tisuća kuna iz proračuna za javne potrebe u kulturi, pokret djeluje i "narodnim prosvjećenjem". Narod se može prosvijetiti na razne načine, a način na koji Milan Bandić nastavlja dijeliti proračunska sredstva "kulturnim" i "ljudskopravaškim" inicijativima, neka je druga vrsta prosvijećenosti. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.04.2014