Protiv autoritarne države i policijske brutalnosti | kulturpunkt

Protiv autoritarne države i policijske brutalnosti

U znak podrške pobuni protiv represivnog režima Aleksandra Vučića, hrvatske organizacije civilnog društva organizirale su akciju solidarnosti s građankama i građanima Srbije.

Piše: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 9. srpnja, nakon druge noći prosvjeda i policijske represije u Beogradu, a potom i Novom Sadu i Nišu, ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu, uz natpis "Solidarno s građankama i građanima Srbije" i "Ćale, ovo je za tebe", brojne organizacije civilnog društva iskazale su solidarnost te podržale pravo građana i građanki Srbije na prosvjed. U priopćenju koje potpisuju Centar za mirovne studije, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivna prava, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Zaklada Solidarna, Transmreža Balkan, Zagreb Pride, Zelena akcija te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb, zagrebački predstavnici civilnog društva ističu kako stoje u solidarnosti sa svima koji se bore protiv autoritarne države i policijske brutalnosti.

Prosvjed koji je započeo kao spontana nenasilna reakcija na najavu ponovnog uvođenja policijskog sata zbog buktanja epidemije koronavirusa, a čije stvarne razmjere Vlada Republike Srbije izgledno prikriva, prerastao je u mjestimične nasilne sukobe. Prizori policijske brutalnosti uhvaćeni na snimkama koje su se širile društvenim mrežama šokirale su Srbiju, širu regiju, ali i čitavu Europu, a stvarni broj prebijenih i ozlijeđenih građana i građanki vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile. Kako ističu predstavnici domaćih ljudskopravaških organizacija, posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji.

"Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde", ističu u priopćenju. "Obveza je Republike Hrvatske kao članice Europske unije snažnije izraziti nezadovoljstvo, ali dvojim da bi usporavanje procesa europskih integracija bilo dobro za srpske građana_ke, kojima treba demokratizacija, vladavina prava i ubrzane europske integracije", naglasila je Vesna Teršelič, ispred organizacije Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Podsjetimo da je Vučićeva Srpska narodna stranka pridruženi član Europske pučke stranke, kojoj osim HDZ-a pripada i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, pa otvorenom ostaje mogućnost da nasilje represivnog aparata obuzdaju pritisci s vrha, s kojeg će istovremeno doći i Vučićeva protekcija. Je li blokada pregovora koju neki zazivaju posljednja opcija i postoji li još uvijek prostor da restriktivne mjere zamijene instrumenti međunarodne razvojne suradnje, ostaje za vidjeti, posebno nakon petka, kada je u Srbiji najavljeno stupanje na snagu novih epidemioloških mjera.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 09.07.2020

VEZANE VIJESTI

Proširena stvarnost brutalnosti

Piše: Hana Sirovica
Interdisciplinarna agencija Forensic Architecture objavila je nalaz istrage smrti koja je pokrenula najveće prosvjede protiv policijske brutalnosti u Britaniji 21. stoljeća.

Simboli izgubljenog slučaja

Piše: Ivana Pejić
Problematični kulturni prikazi rasnih odnosa nisu tek "produkti prošlosti" od kakvih se danas pristojno ograditi, već predstavljaju žive ideje koje kontinuirano prodiru u sadašnjost.

Međunarodnom solidarnošću protiv rasizma

Piše: Lujo Parežanin
Hrvatska svakodnevica nudi šokantne dokaze u prilog tezama Inicijative protiv policijskog nasilja i rasizma o sistemskom karakteru rasističkog nasilja u Europi i SAD-u.