Protiv devalorizacije LGBT obitelji | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Protiv devalorizacije LGBT obitelji

Panel Neotradicionalizam i (protu)obiteljske inicijative zajednički organiziraju udruga Domino i Subversive festival.

11.05.2015 , Zagreb - Kino Europa
  • A
  • +
  • -

U raspravi - koja će se održati u ponedjeljak, 11. svibnja u 19 sati - sudjelovat će doajen LGBT aktivizma Boris Dittrich (Human Rights Watch) sa sugovornicima Ivanom Novoselom (Youth Initiative for Human Rights, Zagreb Pride) i Goranom Miletićem (Human Rights Defenders, Beograd Pride), uz moderaciju Sandre Benčić (Centar za mirovne studije).

Kako smo na primjeru referenduma o braku mogli vidjeti i u Hrvatskoj, inicijative za čuvanje "tradicionalnih vrijednosti" zapravo se koriste u svrhu devalorizacije LGBT obitelji i drugih raznolikih oblika bračnih i obiteljskih zajednica. Koristeći osjetljivost pojma vrijednosti u kombinaciji s terminima obitelji, braka i djece, te uz podršku vjerskih organizacija pokušava se pridati legitimitet diskriminatornoj politici. 

Koji su izazovi pred današnjim ljudskopravaškim aktivistima koji djeluju uz opstrukcije od strane "obiteljaških" inicijativa, te kako neokonzervatizam predvođen Rusijom (a na razini vjerskog civilnog društva i SAD-om) utječe na stanje ljudskih prava globalno.

Boris Dittrich, dugogodišnji voditelj LGBT programa Human Rights Watcha, dvanaest je godina bio član nizozemskog parlamenta, te je tijekom tog perioda ostvario da Nizozemska postane prva država svijeta koja je uvela istospolne brakove. Nakon prelaska u Human Rights Watch, sudjeluje u nizu dostignuća za LGBT prava na globalnoj razini – jedan je od pokretača Yogyakarta principa pri Ujedinjenim narodima, doprinjeo je sporazumu 68 država da se bore protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije kao i prvoj javnoj osudi homofobije od strane tajnika UN-a, Ban Ki-moona, te odluci Vatikana da se službeno obrati UN-u u korist dekriminalizacije istospolnih odnosa i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.04.2015