Protiv diktata modne scene | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Protiv diktata modne scene

Retrospektiva kroz kostime i modne performanse Tajči Čekade prikazat će radove nastale u periodu od 2004. do 2016. godine.

09.05.2016 - 11.05.2016 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Na izložbi Tajči Čekade bit će prikazani radovi nastali u periodu od 2004. do 2016. godine isključivo na području modnog dizajna, kostimografije, modne fotografije i modnih performansa – preko stotinjak fotografija iz raznih kolekcija i kostimografija, niz video radova raznih modnih performansa i revija te nekolicina kostima/skulpturalnih antimodela. Naime, riječ je o modnoj dizajnerici koja odbija diktat modne scene i standardnoga catwalka. 

Tajči Čekada izložbu će 9. svibnja u 20 sati otvoriti performansom Posmrtna odijela i urne iz 2006. godine i modnim performansom Post mortem high fashion iz 2012. godine. Suzana Marjanić održat će razgovor s umjetnicom. 

Tajči Čekada djeluje na području kostimografije, modnog dizajna performansa, fotografije i videa. Svoj rad započinje 2003. u studiju koji se nalazio u sklopu Kluba Palach. Godine 2006. u suradnji s tvrtkom M.M.C. pokrenula je ciklus modnih manifestacija pod nazivom Modne novosti. U periodu od 2004. do 2013. aktivno sudjeluje u radu MMC-a i Galerije O.K. često u osmišljavanju zajedničkih projekata s umjetnicima okupljenih oko tadašnjega Palacha, odnosno K.U.N.S.-a, osobito na području performansa, a neki od važnijih ostvarenih su: Mars, Embrio, Selotejp, Džada, Čišćenje radničkih uspomena, Post mortem high fashion, Ispraćaj, Portretiranje zeca, Zagrebe, i ja te volim. Le Déjeuner sur l’Herbe vs. The Dinner, Što je to performans i što ti performeri zapravo rade, Where was the hare?, Kava za Maričku, Šunka – sir, kulen – sir, samo sir, Mir u svijetu… Od početka rada redovno ostvaruje  razne angažirane, konceptualne i  avangardne modne kolekcije koje uglavnom predstavlja na nekonvencionalnim  modnim performansima  i lokacijama. U posljednje vrijeme intenzivno se bavi fotografijom i ostvaruje velik broj samostalnih fotografskih izložbi. Dizajnira i izrađuje kostime za brojne koncertne nastupe i potrebe snimanja spotova raznih glazbenih skupina, za filmove, kazalište, plesne  predstave i sl. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je strukovnih udruženja HDLU i ULUPUH. Živi i radi u Rijeci.

Izložba u Pogonu Jedinstvo ostaje otvorena 10. i 11. svibnja od 16 do 21 sat.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.05.2016