Protiv fašizma i mržnje | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Protiv fašizma i mržnje

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obilježavaju Dan ustanka naroda Hrvatske u Srbu.

25.07.2015 - 26.07.2015 , Srb - Spomenik ustanku

FOTO: Rosa Luxemburg

  • A
  • +
  • -

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. srpnja 1941. godine odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, dan ustanak u Srbu obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. 

Tradicionalno će se dan ranije, odnosno 25. srpnja, s početkom u 11 sati na istoj lokaciji održati i Lički višeboj. Iste večeri, s početkom u 21 sat bit će prikazan dokumentarni film Aristofan u Dnopolјu DA JA BUDEM JA redateljice Nataše Milojević. Kako navodi autorica, riječ je o video eseju o ženama i izazovima svakodnevice koju one, u ličkim gradovima i selima, pretvaraju u umjetnost življenja. Bez obzira što su, kako kaže jedna od akterica, "trostruko diskriminirane", svakoj od njih polazi za rukom da bude svoja, jedinstvena. 

Dan ustanka bit će obilježen 26. srpnja, u podnožju Spomenika ustanku, s početkom u 12 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.07.2015