Protiv istjerivanja civilne scene! | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Protiv istjerivanja civilne scene!

Podržite prosvjednu akciju udruga pogođenih odlukom Grada Zagreba o povećanju najamnina. 

  • A
  • +
  • -

"Pozivamo vas da se pridružite prosvjednoj akciji povodom krajnje nekorektne odluke Grada Zagreba o višestrukom povećanju cijene najma gradskih prostora za nekomercijalne, društveno korisne djelatnosti organizacija civilnog društva", stoji u zajedničkom pozivu udruga koje su se zbog ove odluke našle pred zatvaranjem. 

Povećanje najamnina za gradske prostore koja je šutke donesena u veljači, a za koju su najmoprimci saznali tek iz novopristiglih uplatnica, predstavljaju izravni udar na opstanak udruga. Udruge sa scene civilnog društva i nezavisne kulture ne posluju komercijalno pa njihov rad ovisi isključivo sredstvima koje primaju s obzirom na unaprijed prijavljenu financijsku konstrukciju. Budući da je Grad Zagreb bez najave ili rasprave odlučio povećati najamnine, udruge civilnog društva sada su primorane svoja programska sredstva trošiti na i do 300% veći hladni pogon, što posljedično znači i prestanak rada u korist plaćanja gradskih dadžbina. "Ova odluka izravno ugrožava opstanak aktivnosti i usluga koje organizacije civilnog društva iz najrazličitijih područja: od građanskog aktivizma, zaštite i promicanja ljudskih prava, pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja do zaštite okoliša, aktivnosti mladih i za mlade, rada s djecom, obrazovanja te umjetnosti i kulture", stoji u medijskom priopćenju zagrebačkih organizacija civilnog društva. 

Akcija i medijska konferencija bit će održani u subotu 19. svibnja u 13 sati na Cvjetnom trgu. Iz koordinacije prosvjeda vas mole da sa sobom ponesete bunt ključeva kojim će se simbolički zazvoniti gradskim vlastima te da, ukoliko ste član ili članica neke od organizacija, obučete majice svoje udruge. Pridružite se i iskažite svoje neslaganje s istjerivanjem civilnog društva iz grada!

KP / Protiv istjerivanja

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 17.05.2012

VEZANE VIJESTI

Spasimo HDLU, Mediku, _________, __________, ....

Umjetničke udruge, uz druge neprofitne organizacije koje koriste uslugu zakupa zagrebačkih gradskih prostora, našle su se pod velikim pritiskom svog najmodavca.

Napad na nezavisnu kulturu

Udruge, kolektivi i pojedinci okupljeni oko Autonomnog kulturnog centra Medika smatraju da se nalaze na udaru Grada.