Protiv manipulacije i cenzure | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Protiv manipulacije i cenzure

Emisija Sat kulture, nastala u suradnji udruge Metamedij i pulskog Radio Maestrala, počela je s emitiranjem 11. ožujka.

Piše: Matija Mrakovčić

Naslovnica novina Građanske inicijative za Muzil - Volim Pulu, istarski.hr

  • A
  • +
  • -

Emisija Sat kulture na Radio Maestralu proizašla je iz dugogodišnjeg iskustva emitiranja emisije Metazin o mladima, civilnom društvu i nezavisnoj kulturi, koju je udruga Metamedij emitirala na HRT – Radio Puli, svake nedjelje od 2006. do 2013. godine. Nakon sedam godina rada tijekom kojih je udruga Metamedij sama nalazila sredstva za financiranje novinara i voditelja emisije, dolazi do prestanka suradnje jer HRT ne prepoznaje daljnju potrebu financiranja informiranja javnosti o problemima mladih i civilnom društvu kroz emisiju. 

U suradnji s Radijom Maestral, dosadašnji koncept praćenja rada organizacija promijenjen je u širi pogled na funkcioniranje kulture na regionalnoj razini s naglaskom na interpretaciju kulturnih politika i informiranje o tekućim natječajima i potporama na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Emisija Sat kulture mozaičnog je tipa, a u svakoj su predstavljeni domaći i gostujući umjetnici koji progovaraju o potrebi aktivizma i kritike postojećeg stanja, poput Mime Simić, Gorana Vojnovića, Amira Alagića i Patrika Lazića.

Centralni dio emisije bavi se praćenjem kulturne politike u Istarskoj županiji i aktualnim analizama politika u Hrvatskoj kad je riječ o nezavisnoj i institucionalnoj kulturi. Nastoji im se pristupiti interpretativno i problemski, uzevši u obzir opći trend komodifikacije i ideološkog korištenja kulture i kulturnih identiteta u bliskoj sredini. Monitoring kulturnih politika jedna je od aktivnosti koje udruga Metamedij provodi putem emisije i sudjelovanjem u platformi članica Saveza udruga Rojc (SUR) u projektu pod nazivom SURadnjom i znanjem za zajedničko dobro.

Kao novinari i suradnici na emisiji rade Ana Orsag s Radija Maestral koja je i voditeljica, Davor Vuković (vanjski suradnik), Sanja Čerlenica (na stručnom osposobljavanju u Metamediji), Tatjana Tomić (projektna asistentica Metamedije) i Marino Jurcan (kordinator projekata Metamedije) koji je i izvršni i glazbeni urednik. Ana Orsag diplomirana je novinarka, zaposlena na Radiju putem mjere stručnog osposobljavanja i radi samostalno nekoliko emisija o civilnom društvu, spolnoj i rodnoj ravnopravnosti i udrugama u DC Rojc. Udruzi Metamedij Grad Pula dodijelio je za emisiju 6000 kuna i time je honoriran njezin rad.

Na upit o radijskoj sceni u Puli, Tatjana Tomić navodi da je "stanje u javnom mediju katastrofalno". Emisije koje se bave civilnim društvom, urbanom kulturom i predstavljanjem novih i afirmiranih umjetnika, poput Revije na ledu udruge Art&MusicPulaP Reggae Station ili Blackonnection, odrađene su uglavnom volonterski.

"Vlasnik Radija Maestral je Albert Faggian, poznatiji kao vlasnik Glasa Istre i Novog lista čijim radnicima nije isplaćena plaća zadnja dva mjeseca i koji čekaju otkaze. Radio Maestral kao profitabilan privatni medij, što zbog nedostatka vlastitog kvalitetnog programa, što zbog financijske krize u kojoj se nalazi, emisijama navedenog tipa puni program jer su na volonterskoj bazi, a služe mladima kao platforma za promicanje i održavanje subkulturne scene. Simptomatično, emisija Pilula koju su uređivali Željko Marković i Goran Matić, aktivistička emisija o teoriji i praksi društvenih promjena, na Radiju Maestral emitirana je samo 17 tjedana da bi ju direktor radija Elvis Celija ukinuo zbog "nedovoljno kvalitetnog izvođenja" i to nakon gostovanja aktivista Građanske inicijative za Muzil - Volim Pulu koji su otvoreno prozivali IDS za manipulaciju i cenzuru informacija koja se provodi preko Glasa Istre", opisuje Tomić medijsku scenu u Istri.

Emisiju Sat kulture slušajte na Radio Maestralu utorkom u 13 sati i 15 minuta.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.03.2014