Protiv mržnje i licemjerja | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Protiv mržnje i licemjerja

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska najnovijim istupom daje do znanja da postoje načini da se potakne rad institucija kada je to i više nego potrebno.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: N1

  • A
  • +
  • -

S nimalo neočekivanom promjenom javnog diskursa u kontekstu sve izrazitije polarizirane političke klime u zemlji - u sjeni predsjedničkih, a uoči parlamentarnih izbora - izvjesno je da je sve teže naći uporište u javnosti po pitanju nekih neriješenih pitanja i nasljeđa devedesetih. Tako se primjerice teško može otvoreno i slobodno osporiti/ispitati velik dio stečevina tih po nekima mračnih, a po nekima državotvornih godina, čemu ponajviše svjedočimo kroz višemjesečni prosvjed hrvatskih branitelja ispred Ministarstva branitelja i atmosferu tabua koju se i dalje teško probija.

Naravno, tu je i konačni povratak Branimira Glavaša, optuženika za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Osijeku te slučaj "Selotejp". Nakon godina (neuspjelih) pravnih postupanja i boravka u zatvoru preko granice, hrvatske institucije su ukinule čak i istražni pritvor za Glavaša, koji od tog trena kao nominalno slobodan čovjek ponosno defilira javnim prostorom, uz podršku svojih pristaša među općom populacijom, političke stranke koju je predvodio te, uzgred budi rečeno, poznatih lica hrvatske estrade.

Kako sve ne bi ostalo u nemoćnom resoru hrvatskih institucija i nimalo zainteresirane Vlade, pobrinula se Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska. Inicijativa je 10. veljače podnijela kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Radi se o incidentu na dočeku Glavaša u Osijeku kada je dotični izjavio da je "napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990.". Taj semantički eksperiment izvjesno funkcionira kao referenca na način na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja je Glavaš i optužen.

Valja spomenuti kako ovo nije prvi pokušaj Inicijative da upozori na neadekvatne akcije hrvatskih institucija u slučaju Branimira Glavaša, odnosno Incijativa je 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavila Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, zbog kojega Glavaš nikad nije kazneno odgovarao. Svoje neskriveno razočaranje Inicijativa je iskazala izravno prozivajući sam politički vrh: "Visoki su dužnosnici RH, a u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pokazali visoki stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje. Time su pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, a što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti, kojeg je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima."

Od svog osnutka 2003. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) uspostavila se kao bitna regionalna mreža nevladinih organizacija, sa središtima u Beogradu, Prištini, Zagrebu, Podgorici i Sarajevu. Inicijativa predstavlja pomak u području edukacije i agnažiranja mladih ljudi u bitnim društevno-političkim pitanjima te se fokusira na uključivanje mladih u proces demokratizacije društva i jačanje vladavine prava kroz proces suočavanja s prošlošću. Tako je do sada izveden niz projekata edukacije mladih, akcija koje upozoravaju na kršenja ljudskih prava te daljneg povezivanja mladih u regiji. Ne bi bilo zgorega spomenuti da Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska nije po prvi put angažirana u osječkom kontekstu, s obzirom da su 2014. godine u suradnji s udrugom LiberOs organizirali prvu osječku Povorku ponosa koja je ostvarena ne bi li se potaknulo mlade Osječane da se probude i počnu boriti protiv mržnje i netolerancije koja je našla dom u njihovom gradu. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 10.02.2015