Protiv novog GUP-a | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Protiv novog GUP-a

Pravo na grad poziva građane Zagreba da sudjeluju u javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba.

  • A
  • +
  • -

Pozivaju se građani da se uključe u javnu raspravu i usprotive novim garažama u gradskom središtu, izgradnji spalionice otpada te dozvoljavanju gradnje na zelenoj površini na Ravnicama.

"Predloženim izmjenama GUP-a u Zagrebu ponovno se ukida zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu. Navedena zona bila je uspostavljena GUP-om 2003. godine kada je ustanovljeno da u gradskom središtu postoji dovoljno javnih garaža te da bi gradnja novih rezultirala dolaskom dodatnog broja automobila što bi uzrokovalo još veće prometne gužve u gradu. Nakon toga je GUP-om 2007. navedena zona ukinuta radi pogodovanja izgradnji  kontroverznog centra 'Cvjetni'. Zatim je, pod pritiskom javnosti, gradnja novih javnih garaža zabranjena izmjenama GUP-a 2013., dok se sada nove garaže opet namjeravaju dozvoliti. Ovako česte i kontradiktorne izmjene pokazuju očiti nedostatku prihvaćenih i valoriziranih stručnih podloga neophodnih kako bi se po zakonu pristupilo izradi GUPa ili njegovim izmjenama i dopunama. Kako bi se problemi zagrebačkog prometa uopće počeli rješavati neophodno je unaprijediti kvalitetu javnog prijevoza (smanjiti cijene te povećati brzinu, redovitost i točnost vožnje tramvaja i autobusa), izgraditi garaže i parkirališta na prilazima gradskom središtu te odustati od gradnje novih javnih garaža u centru grada.

Problematičnim smatramo i što je u GUP ucrtana spalionica otpada, kou smatramo nepotrebnom. Sama lokacija je ucrtana prije nego je za potrebe plana višeg reda napravljen Plan gospodarenja otpadom. Problem otpada u Zagrebu treba riješiti poštivanjem hijerarhije gospodarenja otpadom, što podrazumijeva mjere za prevenciju nastanka otpada, odvojeno prikupljanje, recikliranje, kompostiranje te mehaničko-biološku obradu. Na ovaj način, količine otpada se mogu smanjiti za čak 70%, dok se ostatak prerađuje u sintetički pjesak koji se može koristiti za proizvodnju crijepa, pločica, vrtnih stolova i ostale robe široke potrošnje.

Predloženim izmjenama GUP-a, području istočno od Kraša na zagrebačkim Ravnicama mijenja se namjena iz zelene u mješovitu, čime se dopušta gradnja. Ova površina našla se u središtu medijske pozornosti još 2007. vezano uz aferu 'Krašograd', kada je Grad zamijenio ovo vrijedno zemljište za gotovo bezvrijedni teren u Sesvetskom kraljevcu. Nakon toga je Gradska skupština zatražila zabranu gradnje na ovom području, što je GUP-om 2013. i napravljeno. Na žalost, sada se novim izmjenama GUP-a opet dozvoljava gradnja", stoji u priopćenju Prava na grad.

Detalji o svim izmjenama i dopunama GUP-a nalaze se ovdje, a građani mogu poslati komentare do 30. lipnja na adresu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Park Stara Trešnjevka 1, 10000 Zagreb.

Izvor: Pravo na grad

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.06.2014