Protiv svakodnevnog seksizma | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Protiv svakodnevnog seksizma

Cilj je akcije #znatelištosunamrekli? osvijestiti javnost o svakodnevnom seksizmu, diskriminaciji žena na tržištu rada te pokrenuti rješavanje ovog problema.

24.11.2017 , Rijeka - Korzo

Kampanja #znatelištosunamrekli?

Akcija #znatelištosunamrekli? inicijative Radno i ravnopravno održat će se u petak 24. studenog na Korzu (ispred Robne kuće RI) od 11 do 13 sati.

Na akciji na Korzu građani i građanke će izrađivati majice, torbe i bedževe sa seksističkim natpisima i izjavama koje ukazuju na diskriminaciju žena u sferi rada i s kojima se mnoge radnice svakodnevno susreću. Na majicama će se, osim poruka građanki koje su se uključile u istoimenu on-line akciju slanja natpisa i fotografija naći i komentari poslodavaca koji su bili upućeni ženama prilikom razgovora za posao ili na radnom mjestu, izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH. Na majicama i torbama će se izrađivati natpisi poput „Mi nismo firma za rasplodne krave“, „Nadam se da ne planirate trudnoću. Nije korektno prema poslodavcu.“, „...ali vi ste žensko!“, a građani i građanke sami će odabrati koji natpis žele izraditi na torbi majici ili bedžu. Svi mogu donijeti svoje prazne majice ili torbe, a ukoliko ih nemaju, dobit će ih na štandu. Građanke još uvijek svakodnevno sudjeluju u on-line akciji i šalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim izjavama, komentarima/pitanjima poslodavaca ili situacijama koje su doživjele prilikom razgovora za posao, na radnom mjestu ili u svakodnevnom životu. One se svakodnevno objavljuju na stranici Radno i ravnopravno.

Akcija je nastala u sklopu projekta Sisterality – International network of girls and young women, koji udruga PaRiter provodi u partnerstvu s organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Akcija izrade majica sa seksističkim natpisima provodi se istovremeno u Italiji i Austriji, a tamo je poznata pod nazivom #sextiles.

Više o cijeloj akciji dostupno je na web stranici ili facebook stranici Radno i ravnopravno

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 23.11.2017