Protiv zaborava | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Protiv zaborava

Prešernovo gledališče Kranj raspisalo je natječaj za idejno rješenje spomenika izbrisanim

  • A
  • +
  • -

Slovenija je 1992. godine iz Registra stalnog prebivališta izbrisala 25671 stanovnika porijeklom iz bivših jugoslavenskih federacija koji su se po proglašenju slovenske nezavisnosti izjasnili kao stranci. Zauvijek označeni kao izbrisani, tim su administrativnim činom ostali bez ikakvog pravnog statusa, što ujedno znači i bez socijalnih, građanskih i političkih prava. Iako je slovenski Ustavni sud 1999. godine proglasio brisanje stanovnika neustavnim, te su se u javnosti vodile brojne rasprave o rješenju problema ljudi od kojih neki ni danas nemaju nikakva prava, Slovenija još uvijek nije donijela rezoluciju koja bi potvrdila i osudila ovo, od strane države, kršenje ljudska prava. Također, ni nakon više od dva desetljeća, nije usvojeno sustavno rješenje za probleme izbrisanih te oni i dalje ostaju lišeni materijalne i nematerijalne zadovoljštine. 

"Izbrisani su izbrisani. Nema ih. Ne postoje. Niko ih se ne sjeća. U Prešernovom gledališču Kranj smo odlučili promijeniti zaborav u sjećanje", napisali su organizatori natječaja za idejno rješenje spomenika izbrisanim kojeg je iniciralo kranjsko kazalište. Izabrani rad u početku će funkcionirati kao scenografski element u predstavi 25.671 koju upravo postavlja Oliver Frljić, no dalje će biti poslan slovenskoj vladi i vlastima najvećih gradova kao prijedlog spomenika u javnom prostoru. Ovim natječajem organizatori nastoje one koji su izbrisani zaštititi od zaborava te osigurati da se ovakvo kršenje ljudskih prava više nikada ne ponovi.

Premijera predstave 25.671 zakazana je za 21. ožujka. Prijedloge spomenika možete poslati do 4. ožujka na adresu Prešernovog gledališča ili na ovaj email.  

KP / PGK
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 25.02.2013