Protiv zanemarivanja crvenog feminizma | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Protiv zanemarivanja crvenog feminizma

Tribina Lijeve emancipatorne prakse - što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe naglašava važnost jugoslavenskog konteksta za borbu za rodnu i opću ravnopravnost.

24.05.2017 , Zagreb - Fakultet političkih znanosti
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 24. svibnja, u 19 sati u A-dvorani Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u organizaciji Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti i Centra za ženske studije održat će se tribina Lijeve emancipatorne prakse - što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe.

Tribina će dati pregled progresivnih feminističkih praksi na području Jugoslavije, s naglaskom na Hrvatsku, te će problematizirati temeljno polazište liberalnog feminizma koji uzroke nejednakosti pronalazi u neadekvatnoj implementaciji liberalnih politika unutar kapitalističkog društva bez da preispituje društveno-ekonomski kontekst.

Namjera organizatora je potaknuti raspravu o zanemarenom historijatu crvenog feminizma u jugoslavenskom kontekstu, pritom posebno naglašavajući važnost antifašističke borbe, unutar koje su se žene prvi puta pozicionirale kao politički subjekt. Također, rasprava će se dotaći socijalne države, koja je prvi puta stvorila mehanizme prebacivanja tereta neplaćenog kućanskog rada s leđa žene na cjelokupno društvo.

Oba ova aspekta feminističke i radničke borbe, smatraju organizatori, temelj su ne samo borbe za žensku, nego uopće društvenu ravnopravnost, i nužan preduvjet svakog razgovora o problemu socijalne i ekonomske nejednakosti

Cilj tribine je ukazati na važnost feminističkih teorija i praksi koje su tek sporadično zastupljene u kurikulumima sveučilišnih predmeta, te na taj način potaknuti diskusiju o ženskim/rodnim temama unutar akademskog polja, ali i šire.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 22.05.2017