Protiv zatiranja traga | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Protiv zatiranja traga

Nova inicijativa stvaranja digitalne baze podataka najugroženijih arheoloških nalazišta na svijetu reakcija je na sve prisutniju prijetnju uništavanja kulturne baštine.

Piše: Tomislav Žilić

Ruševine Velike džamije u sirijskom gradu Alepu nakon bombardiranja 2013. godine.

  • A
  • +
  • -

U svjetlu političke situacije na Bliskom istoku, odnosno širenju ratne zone protiv samoprozvane Islamske države (ISIL), u javni prostor sve više i više dopiru informacije o sustavnom uništavanju kulturnih i vjerskih spomenika, kao i Zapadu većinom nepoznatih arheoloških nalazišta. Nastojanja Islamske države da izbriše sve znakove nepodobne kulture trenutno su svakako najopasnija prijetnja kulturnoj baštini, no valja imati na umu da su i izgradnja infrastrukture, povećanje stanovništva i širenje urbanih područja već prokušane prijetnje očuvanju ugrožene baštine.

Projekt Endangered Archaeology pokrenut je ne samo s ciljem podizanja svijesti u ugroženim područjima, već i kao poticaj da se preventivnim koracima pokuša spriječiti sustavna devastacija i zatiranje arheoloških nalazišta i kulturnih spomenika na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, pri čemu se procjenjuje da samo na širem području Bliskog istoka postoji između tri i pet milijuna nalazišta. Ovaj projekt je proizašao iz APAAME-a, projekta dokumentiranja arheoloških nalazišta na Bliskom istoku zračnim fotografiranjem, pokrenutog 1998. godine. 

U sljedeće dvije godine jedanaest stručnjaka sa Sveučilišta Oxford i Leicester oslonit će se na korištenje satelitskih slika putem kojih će tražiti sve nepravilnosti u okolišu koje bi mogle biti grobnice, naselja, utvrde, gradovi ili drevni sustavi navodnjavanja, s obzirom na to da stil gradnje u područjima od interesa omogućuje dobru vidljivost iz zraka. Prva faza projekta bit će skupljanje snimaka područja, dok će druga faza biti usporedba s već postojećim fotografijama te detaljnije istraživanje mogućih nalazišta uz pomoć lokalnih stručnjaka na terenu.

Jasno je da ovaj projekt neće biti u mogućnosti izravnom akcijom zaštititi ugrožena arheološka nalazišta i kulturnu baštinu te da je i više nego moguće da on predstavlja posljednje dokumentiranje mnogih kulturnih i sakralnih građevina i nalazišta koja bi uskoro mogla biti nepovratno uništena, no samo postojanje inicijative osvještavanja i zaštite moglo bi spasiti značajni dio do sada očuvanih lokaliteta.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.03.2015

VEZANE VIJESTI

Nevidljiva povijest

Piše: Tomislav Žilić

Program Endangered Archives više od desetljeća pokušava od propasti i zaborava zaštititi neke od najugroženijih svjetskih arhiva.

Umjetnost na dohvat ruke

Piše: Tomislav Žilić
Neke od najpoznatijih svjetskih umjetničkih institucija u posljednjih nekoliko godina digitalizirale su velik dio svojih bogatih zbirki, učinivši ih dostupnima široj javnosti.

Glas iza stiha

Piše: Tomislav Žilić

Unatoč nešto sporijem koraku, napori digitalizacije omogućuju čitateljima da se kroz drugačiji medij upoznaju s djelima nekih od najvažnijih modernih i suvremenih pjesnika.