Protunapad! | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Protunapad!

U 2013. godini Montažstroj će ispitati koliko je naša zemlja slobodna testirajući tijelima plesača minsku opasnost.

  • A
  • +
  • -

Preko 700 četvornih kilometara Hrvatske vodi se kao minski sumnjivi teritorij. Mine su jedno od najjeftinijih i najpodmuklijih ratnih oružja. Njihovo uklanjanje je izrazito dugotrajan, opasan i skup proces. Koliko još minskih naprava spava u zasjedi i čeka da ubije, uništi i ozlijedi? Jesu li razminirana područja uistinu sigurna? U 2013. godini Montažstroj će ispitati koliko je naša zemlja slobodna testirajući tijelima plesača minsku opasnost. Dokumentarno-igrani film Protunapad pratit će sazivanje i sastavljanje istoimene izvedbene skupine čiji će plesači biti dovoljno hrabri i društveno osviješteni da stupe na razminirana polja i zaplešu na njima.

Projekt će započeti edukativno-kreativnom radionicom od 28. siječnja do 2. veljače 2013. godine u prostorima Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27) na kojoj će prijavljene zainteresirane osobe upoznati pirotehničare, predstavnike Hrvatskog centra za razminiranje, stradalnike minskih incidenata te teoretičare i stručnjake kako bi na taj način iz prve ruke upoznali specifičnosti i doseg minske zagađenosti u Hrvatskoj kao i sustav razminiranja u Hrvatskoj. Radionica će završiti javnom tribinom 2. veljače na kojoj će svi sudionici radionice javnosti predstaviti relevantne probleme minske  opasnosti u svrhu edukacije i zagovora u javnosti.

Tijekom pohađanja radionice plesači će odlučiti imaju li dovoljno hrabrosti za priključprenje izvedbenoj skupini koja će tijekom 2013. i 2014. godine uz pratnju snimateljske ekipe otputovati na dvanaest razminiranih lokacija u Hrvatskoj u dvanaest još uvijek zagađenih županija kako bi svojim plesom u predivnim krajolicima naše zemlje zagovarali ljudsko pravo na slobodu kretanja. Na svakoj će lokaciji plesači uspostaviti komunikaciju s lokalnim stanovništvom i stručnjacima kako bi utvrdili razinu sigurnosti stupanja na razminirani teritorij te kako bi otvorili niz pitanja vezana uz minski problem u Hrvatskoj.

U projektu Protunapad ples je više od umjetnosti. Više potražite ovdje

Izvor: MONTAЖ$TROJ

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.01.2013