Proturječne stvarnosti i različite mogućnosti | kulturpunkt

Proturječne stvarnosti i različite mogućnosti

Projekt udruge Cirkorama tematizira status suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i dovodi u pitanje jednakost njegova tretmana u različitim zemljama Europe.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

U sklopu Clubture-HR programske razmjene i suradnje u 2022. godini, započinje realizacija turneje projekta Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj. Prvi grad na ovogodišnjoj turneji je Split u kojem je rad sa lokalnim umjetnicima već započeo, a instalacija će biti postavljena u Ljetnom kinu Bačvice od 10. do 12. lipnja u sklopu Festivala neobičnih obitelji.

Projekt udruge Cirkorama tematizira status suvremenog cirkusa u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe, postavljajući monumentalnu scenografiju od papira kao dominantnu formu u prazan prostor. Osim što služi kao jedinstvena kulisa – pozornica cirkuskim umjetnicima za njihovu izvedbu – scenografija služi i kao eksponat, odnosno umjetnička instalacija otvorena za publiku i razgledavanje.

Sastavljena od časopisa, novina, letaka, programa, plakata i ostalih propagandnih materijala čiji je sadržaj isključivo cirkuske tematike iz osobne kolekcije autora, instalacija/scenografija ima oblik kule od papira čiji unutarnji izgled podsjeća na krug cirkuskog šatora.

Ovaj zagovaračko-umjetnički projekt koji supotpisuju Nikola Mijatović i Maxime Weinmanni pokušava dovesti u pitanje jednakost tretmana cirkuske umjetnosti u različitim zemljama Europe. "Ideja je ukazati na proturječne stvarnosti i različite mogućnosti koje kao umjetnici ostvarujemo, a koje nam isključivo određuju mjesto na kojem živimo i sredina koja nas okružuje", navode autori.

Započet 2020. u Zagrebu, projekt se nastavlja nastavlja kroz 2021. i 2022. gostovanjima u Križevcima u sklopu SUFFESTA i Beogradu u okviru Artists in Residence programa. U sklopu CT-HR turneje instalacija će osim u Splitu boraviti u Rijeci i Puli, gdje će publika imati priliku kroz dostupan i razumljiv sadržaj upoznati suvremenu cirkusku umjetnost u novom kontekstu.

U svakom od gradova snima se i video materijal s kratkim izvedbama lokalnih cirkuskih umjetnika unutar instalacije, čime se pokušava zabilježiti dugogodišnja prisutnost cirkuskih umjetnika i umjetnica i u formi skupnog video rada ovjekovečiti njihovo stvaralaštvo.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 10.06.2022

VEZANE VIJESTI

Kakav cirkus!

Piše: Maša Borović
Dok komercijalne forme cirkusa teže spektaklu i zabavi, nekomercijalni i suvremeni oblici teže postavljanju pitanja, kritičkom osvrtanju na svijet oko nas i, na koncu, postizanju promjena.

Afirmacija različitosti i solidarnosti

Pripremila: Ivana Pejić

Program razmjene i suradnje Clubture-HR i ove godine donosi niz inventivnih i kvalitetnih kulturnih sadržaja u sredine u kojima ih kronično nedostaje.

Cirkus je izvedbena umjetnost

Razgovarala: Maša Borović

O zahtjevima suvremene cirkuske umjetnosti u Hrvatskoj te ovogodišnjem, prvom izdanju Noći cirkusa, razgovaramo sa cirkuskom umjetnicom Jadrankom Žinić Mijatović.