Proučavanje digitalnih tragova | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Proučavanje digitalnih tragova

Umjetnik Julian Palacz predstavlja svoj rad koji polazi od estetike podataka i nastoji dekontekstualizirati analitičke procedure nadzora s ciljem ispitivanja njihove umjetničke kvalitete.

07.05.2018 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost poziva na razgovor s umjetnikom Julianom Palaczom, koji će se održati u ponedjeljak, 7. svibnja s početkom u 18 sati u zagrebačkoj MaMi.

Palacz će tom prigodom predstaviti svoju umjetničku praksu koja polazi od koncepta estetike podataka (data aesthetics) i digitalnih tragova koje ostavljamo. Koristeći prilagođen softver i algoritme, Palacz istražuje pitanja suvremenog društva i politike. Iz kritičke i tehnološke perspektive, zanima ga dekontekstualizacija analitičkih procedura nadzora i kompleksnih digitalnih struktura kako bi pokušao ispitati njihove umjetničke kvalitete. Radovima želi potaknuti nove poglede na suvremene protokole i digitalne i fizičke tragove.

Julian Palacz živi i radi u Beču. Studirao je digitalnu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasama profesora Petera Weibela i Virgila Wdricha. Suosnivač je izdavačke kuće za digitalnu poeziju Traumawien. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Austriji i inozemstvu.

U Zagrebu boravi u okviru programa Artist in Residence / Atelier – Auslandsstipendium des Landes Steiermark za mlade umjetnike, koji podržava Regija Štajerska. Rezidenciju koja se realizira u suradnji s Apotekom – Prostorom za suvremenu umjetnost, suorganiziraju Branka Benčić i Vladimir Tatomir.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 07.05.2018