Proučavanje ritma grada | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Proučavanje ritma grada

Izložba Katerine Dude odnosi se na Teslinu ulicu, ali i na širi okoliš centra Zagreba te na sinkrona adventska događanja sa svim prigodnim uličnim transformacijama.

16.12.2017 - 09.01.2018 , Zagreb - Galerija Forum
  • A
  • +
  • -

U subotu 16. prosinca u 12 sati u Galeriji Forum otvara se izložba s multimedijskom instalacijom Katarine Dude pod nazivom Hvala, a sad više ništa - prilog adventskom ambijentu.

U predgovoru Antun Maračić objašnjava kako se izložba Katerine Dude odnosi se na Teslinu ulicu u kojoj se Galerija Forum nalazi, ali i na širi okoliš centra Zagreba te na sinkrona adventska događanja sa svim prigodnim uličnim transformacijama. S obzirom da je izložbi prethodio višegodišnji sustavni rad na proučavanju ritma grada, odnosno promjena sadržaja upravo Tesline i Masarykove ulice, Katerina se referira i na prvu izložbu novog programa Galerije Forum u ožujku 2013. godine. Božena Končić Badurina u tadašnjem je Vodiču kroz Galeriju također uključivala sadržaje neposrednog okoliša koje nakon gotovo pet godina Katerina Duda promatra kroz razlike te navodi konkretne promjene koje su se u ulici dogodile.

"Osim što sama po sebi, objedinjujući umjetnost i društvene nauke (autorica je uz umjetnički završila i studij sociologije), intenzivno promišlja i naglašeno aktivno komunicira s okolišem i aktualnim trenutkom, izložba Katerine Dude na najmarkantniji mogući način utjelovljuje i sažima programski koncept Galerije Forum u proteklih pet godina - težnju promocije umjetnosti žive autorefleksije te sinkrono, refleksije prostor/vremena kojemu pripada. Štoviše, kao posljednja u dugom nizu, sasvim neplanirano, izložba paradigmatski zaokružuje i neopozivo zaključuje ovu galerijsku programsku epizodu. Hvala, a sad više ništa!" napisao je Antun Maračić za kraj.

Izložba je otvorena do 9. siječnja.

Katerina Duda (1989.) diplomirala je studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima polazi od tema grada i gradskog prostora, kroz site specific pristup, kombinirajući medije videa, fotografije, intervencije i akcije u javnom prostoru te društvenu praksu. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu: Korak za Koteks (Galerija VN, 2017.); East is the West of the West (Mediterranea 18, Tirana, 2017.); Ako možemo dobiti malo žamora (Slika od zvuka, 2016.); Otvoreni studio (G-MK, 2016.); Herojska iscrpljenost (Galerija Nova, 2016.) Zicni se! (Ars publicae, 2015.); Zagreb: turisti trgovine, terase, trgovi (Urbanfestival 13, BLOK, 2015.). Autorica je dokumentarnog filma Rezidba (ŠDF Restart, 2015.). Članica je Slobodne domene Zadruge za otvoreni kod i dizajn. Živi i radi u Zagrebu.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 15.12.2017