Provoditi nasilje | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Provoditi nasilje

U organizaciji Multimedijalnog instituta i BLOK-a, predavanje o novim oblicima nasilja održat će Thomas Keenan i Ugo Vlaisavljević.

04.06.2011 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Jedan od prečih zadataka koji se danas postavlja pred kritičku društvenu teoriju jest kako se adekvatno suočiti sa novim oblicima nasilja koji, čini se, izmiču klasičnim obrascima analize socijalnih antagonizama.

Pokušaj da se nasilje misli jest već ispočetka čin prevođenja iz jednog u drugi registar (fizičkog u simbolički, primjerice) koji u onoj istoj mjeri u kojoj aktove nasilja čini barem malo razumljivijima u sam medij komunikacije pak s druge strane uvodi nasilnost, ili fascinaciju nasiljem, čineći ideal transparentnog i ne-nasilnog komuniciranja nedostižnim. No, prevoditi nasilje znači jednako tako susresti se i s prostornom dimenzijom nasilja gdje više nije samo riječ o prelasku iz jezika u jezik, već i o realnom prolazu kroz prostore i teritorije kao mjestom ali i svrhom sukobljavanja.

Na skupu u MaMi tim i daljnjim pitanjima približit ćemo se u društvu Thomasa Keenana i Uge Vlaisavljevića koji će u svojim izlaganjima predstaviti vlastita razmatranja o retorici i logici nasilja, između pitanja o teritoriju i jeziku u doba masmedija. Nakon izlaganja slijedi moderirana diskusija, popraćena filmskim primjerima (Eyal Sivan, Omer Fast).

***

Thomas Keenan predaje medijsku teoriju, književnost i ljudska prava na njujorškom koledžu Bard, gdje također vodi Human Rights Project. U fokusu Keenanovih istraživanja u posljednje vrijeme je odnos live-medija i humanitarnog intervencionizma, na čemu surađuje sa

Eyalom Weizmanom. Od posebnog su interesa brojni Keenanovi članci u kojima je analizirao jugoslavenske sukobe 90-ih.

Ugo Vlaisavljević je profesor filozofije na Sveučilištu u Sarajevu, i bez sumnje jedna od najzapaženijih filozofskih osobnosti na području koje se nekad nazivalo Jugoslavija. Autor je većeg broja knjiga i članaka, od kojih svakako valja izdvojiti studije o (post-)jugoslavenskim etnopolitikama i fenomenologiji. Pored akademske djelatnosti Ugo je ništa manje zapažen u javnom životu Bosne i Hercegovine kao rijetko kritičan i provokativan intelektualac.

***

Organizira Multimedijalni institut u suradnji s Lokalnom bazom za osvježavanje kulture [BLOK].

Poduprli Ministarstvo kulture RH; Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 31.05.2011