Provokativno i osvještavajuće | kulturpunkt

Vijesti Strip

<

Provokativno i osvještavajuće

Objavljen je drugi album inovativnog i hvaljenog Sex Criminals, stripa koji ruši rodne i žanrovske predrasude.

Pripremio: Tomislav Žilić

Strip Sex Criminals prvi put je objavljen krajem 2013. godine te od tada izaziva pozitivne reakcije svjetske stripaške zajednice. Nastao iz pera poznatog strip autora Matta Fractiona, uz crtež Chipa Zdarskyja, strip prati ljubavnu i životnu priču Suzie i Jona koji nakon slučajnog susreta i reagiranja na međusobnu privlačnost otkrivaju da oboje posjeduju jedinstvenu sposobnost zaustavljanja protoka vremena u trenutku postizanja seksualnog vrhunca. 

U svakoj od tih epizoda Suzie i Jon neopterećeno lutaju kroz prostor dok vrijeme stoji, ne bi li u konačnici došli do ideje da iskoriste svoje sposobnosti pri pljačkanju banaka, sve u cilju spašavanja njene knjižare. Ova i više nego zanimljiva fabula, dubina razrade likova i postavke ovog fikcionalnog svijeta samo su dio priče, s obzirom da promatrajući strip u cjelini postaje jasno da je riječ originalnom, kreativnom i izrazito feminstičkom ostvarenju koje propagira afirmativan stav prema seksu i rodnoj problematici.

"Fraction i Zdarsky koriste svoju ideju kako bi ispitali različite uloge koje seks igra u životima običnih ljudi. U prvom dijelu serijala Suzie čitateljima objašnjava kako se je osjećala samotno kada bi se ostatak svijeta zamrznuo - što je posredni opis nemogućnosti seksa da osobu dovede do ispunjenja. Usto, anegdota u kojoj Jon opisuje ovladavanje svojom orgazmičkom moći može se čitati kao pravo i duboko objašnjenje puberteta općenito", u svom osvrtu ističe Greg Hunter

Sex Criminals neosporno je duhovit i promišljen strip koji se ne libi dotaknuti tema koje su čak i danas tabuizirane, kao ni kritički pristupiti samom mediju stripa i u autoreferencijalnoj maniri čitateljima signalizirati da se u ovom tekstu može očekivati jedan drugačiji tretman tema ljubavi, roda i egzistencije. 

Strip se objavljuje u redovitom mjesečnom ritmu, a može se pronaći u dva albuma, s po pet epizoda u svakom. Prvi album Sex Criminals, Vol. 1: One Weird Trick objavljen je u travnju 2014. godine, a drugi Sex Criminals, Vol. 2: Two Worlds One Cop u veljači ove godine. Usto, tijekom ožujka stići će i tvrdo ukoričeno izdanje Big Hard Sex Criminals koje će sadržavati svih deset dosad objavljenih epizoda, a valja spomenuti da je najavljena i skora televizijska adaptacija stripa.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 05.03.2015