Prst na okidaču | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Prst na okidaču

Kratkometražni dokumentarac Muški film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića u sljedeća će dva mjeseca biti prikazan na pet međunarodnih festivala.

  • A
  • +
  • -

Nakon hrvatske premijere na 9. izdanju ZagrebDoxa, Muški film Nebojše Slijepčevića prikazan je u u popratnom programu kratkometražnog i eksperimentalnog filma Filmskog festivala u Skoplju, koji je održan od 19. do 27. travnja, te u dokumentarnom dijelu programa World Pulse portugalskog festivala IndieLisboa, od 18. do 28. travnja. Također, domaća publika mogla ga je vidjeti na 22. Danima hrvatskoga filma, od 15. do 21. travnja.

Tijekom svibnja i lipnja Muški film bit će prikazan u natjecateljskim programima pet festivala.

U svibnju je prikazan na SEEFest, festivalu filma iz Jugoistočne Europe koji se od 2. do 6. svibnja održavao u Los Angelesu, u programu KIOSK, te na festivalu kratkometražnog filma 20min/max, koji se od 11. do 17. svibnja održava u Ingolstadtu u Njemačkoj. Krajem mjeseca bit će prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Cronograf, koji se od 30. svibnja do 3. lipnja održava u Moldaviji.

U lipnju će biti prikazan na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Hamburgu, koji se održava od 4. do 10. lipnja te na Međunarodnom filmskom festivalu Festroia, koji se održava od 7. do 16. lipnja u portugalskom gradu Setúbalu.

Muški film imao je premijeru na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje je prikazan u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma i osvojio je nagradu za bavljenje ljudskim pravima. Ovaj dvanaestominutni film prati jedan specifičan popratni aspekt tradicionalnih svetkovina u južnoj Hrvatskoj, a producent filma je Restart.

Nebojša Slijepčević rodio se u Zagrebu, u ljeto 1973. Tridesetak godina kasnije stekao je diplomu filmskog redatelja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je brojne televizijske dokumentarce poput nagrađene epizode serijala City Folk, u produkciji European Broadcast Union. Jedan je od autora dokumentarnog serijala Direkt. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu Romi u Evropi, koprodukciji desetak evropskih zemalja. Autor je crtanog filma Pas/zec, kratkog igranog filma Šamar koji je dio omnibusa Zagrebačke priče te dugometražnog dokumentarnog filma Gangster te voli.

M.M. / HAVC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.05.2013