Prstenovi koji se šire | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Prstenovi koji se šire

Knjiga Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena Petre Mrduljaš Doležal izašla je u izdanju Algoritmove biblioteke Facta.

 

Studija Petre Mrduljaš Doležal počiva na rezultatima rada začetnika arhetipske kritike Northropa Fryea i mitologa Josepha Campbella te proučava mitsku okosnicu suvremene epske fantastike, pokazujući kako taj popularan književni oblik ima duboke korijene u književnom kanonu – od Homera do arturijanskoga ciklusa i viktorijanskih fantastičara – te kako ga je moguće i danas "pročitati"u mnogim djelima, ne samo književnim. Ova knjiga će, napominje izdavač, razveseliti čitatelje suvremene fantastike koji žele produbiti razumijevanje omiljenih djela, čitatelje koji žele produbiti svoje uvide i doživljaje u književnost i umjetnost općenito, a pokrpat će i velike rupe u teoriji fantastične književnosti na hrvatskome jeziku, koje nasušno nedostaje kako iz tipkovnica domaćih autora, tako i u prijevodima. 

Moramo primijetiti da se stanje značajno popravilo u posljednjih par godina. Već objavljenim radovima Zorana Kravara Kad je svijet bio mlad: Visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam i Petre Mrduljaš Doležal Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena, uskoro će se pridružiti i knjiga Darka Suvina Preživjeti Potop: fantasy, po-robljenje i granična spoznaja, u izdanju Ubiqa, koja okuplja njegove recentne eseje o fantasyju.

 

KP

 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 07.08.2012

VEZANE VIJESTI

Znanstvena ekskurzija u nepoznate svjetove

Razgovarao: Ante Jerić

Povodom izlaska knjige Kad je svijet bio mlad - visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam razgovaramo sa Zoranom Kravarom.

U čast velikana

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa Književna republika (10-12/2011.). Temati ovog trobroja posvećeni su Krunoslavu Pranjiću i Darku Suvinu.

Igra začudnosti i spoznaje

Piše: Ante Jerić
Metamorfoze znanstvene fantastike Darka Suvina kapitalna je studija žanra u kojoj autor estetiku oblaže ideološkom ljuskom.

Život u pismima

Američki časopis Paradoxa posvetio je novi broj Darku Suvinu.