Prvi Audeamus | kulturpunkt

Najave Festival

<

Prvi Audeamus

Prvo izdanje festivala predstavit će premijere mladih hrvatskih skladatelja, rijetko izvođena djela komorne glazbe 20. stoljeća te neka od standardnih djela klasične komorne glazbe.

23.11.2015 - 28.11.2015 , Zagreb - Razne lokacije

Ginevra Petrucci

"Naš je glavni cilj pomiriti razjedinjene i često konfliktne stilove, ideologije i kulture koje su oblikovale i nastavljaju oblikovati glazbu našeg svijeta te realizirati ove ideje na istoj platformi, u istom zvučnom prostoru, iste večeri i za iste slušatelje", stoji u izjavi umjetničke direktorice i direktora festivala, Dorotee Rácz i Dmitryja Samograyja.

Od 23. do 28. studenog, međunarodni festival klasične glazbe Audeamus obuhvatit će tri koncerta komorne glazbe u Muzeju Mimara te jedan koncert suvremene glazbe u dvorani Muzičke akademije.

Na komornim će koncertima nastupit šest mladih glazbenika koji će svirati u različitim nestandardnim komornim sastavima. Publika će imati priliku iskusiti raznovrsnost i bogatstvo boja i tonova koje pružaju neobične i raznolike kombinacije instrumenata. Važan je aspekt festivala i poticanje stvaralaštva mladih hrvatskih kompozitora te otvaranje prostora za javnu izvedbu njihovih djela. Stoga će se na svakom od tri koncerta klasične glazbe izvesti jedna nova kompozicija skladana upravo za festival Audeamus, to jest, na svakoj večeri publika će imati priliku čuti premijeru djela jednog od tri mlada hrvatska skladatelja.

Osim kulturnog doprinosa, festival ima i humanitarni te pedagoški karakter. Cilj je klasičnu, pogotovo suvremenu klasičnu glazbu predstaviti i približiti djeci i mladima. U suradnji s GU Elly Bašić, glazbenici koji nastupaju na festivalu održat će niz besplatnih seminara i majstorskih tečajeva za učenike glazbene škole. 

U projektu sudjeluju Dorotea Racz (violončelo) Anamarija Milić (violina) Ginevra Petrucci (flauta) Gleb Kanasevich (klarinet) Peter Pakhomkin (gitara) Dmitry Samogray (glasovir) te skladatelji Tomislav Oliver, Lana Janjanin i Sara Glojnarić. Glazbenici žive i rade u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i SAD-u. 

Koncerti počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan. Detaljan program i više o festivalu Audeamus potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 17.11.2015