Prvi korak prema cilju | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Prvi korak prema cilju

Prikupljeni potpisi za raspisivanje referenduma o gradnji na Srđu predani su Gradskom vijeću Dubrovnika.  

  • A
  • +
  • -

Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf resorta na Srđu medije je obavijestio kako je tijekom 15 dana akcije prikupljeno 10980 potpisa. Brojka je to koja čini gotovo 30 posto biračkog tijela i znatno je veća od zakonom propisanih 20 posto birača. Potpise građana odbor je predao dubrovačkom Gradskom vijeću te je sada na lokalnoj i državnoj vlasti da odluči uvažiti volju birača te poduzme daljnje korake i, konačno, raspiše referendum. 

No, ovaj uspjeh inicijative Srđ je naš i svih onih koji misle da trebaju o ovom pitanju odlučivati na neposredan način, potrebno je trezveno prihvatiti jer odgovor na glavno pitanje "A kad točno izlazimo na referendum?" ne treba tako brzo stići. Ponajprije zbog samog Zakona o referendumu koji ne propisuje rok u kojem se referendum mora održati pa vremena za usvajanje novih i drugačijih Urbanističkih planova u svjetlu predloženog Zakona o strateškim investicijskim projektima ostaje na pretek. 

Iz inicijative su stoga oprezni, ali i odlučni pa je pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić, govoreći o datumu održavanja referenduma, kazao kako je "s obzirom na zakonski okvir realno očekivati da će Gradsko vijeće još u ovome sazivu donijeti odluku o raspisivanju referenduma, a bilo bi razumno da se datum održavanja referenduma poklopi s lokalnim izborima". Igor Miošić je potom upozorio da bi svako nepotrebno produljenje procedure raspisivanja referenduma, s obzirom na moguće donošenje Zakona o strateškim investicijskim projektima, predstavljalo neposredno pogodovanje investitoru. Nadalje, Miošić je naglasio da bi eventualno uvrštavanje Urbanističkog plana uređenja platoa Srđa na dnevni red sjednice Gradskoga vijeća prije održavanja referenduma predstavljalo čin nasilja nad iskazanom voljom građana da o njemu sami odlučuju.

Da će Dubrovčani na referendum morati strpljivo čekati, jasno je još od početka prikupljanja potpisa kada je ministar Arsen Bauk novinaru Tportala na traženi komentar o referendumskom pitanju odgovorio: "Ne mogu komentirati je li referendumsko pitanje u skladu sa zakonom, jer ćemo se o tome službeno očitovati kada dobijemo zahtjev za referendum. Nakon toga ćemo, u suradnji s resornim ministarstvom, a pretpostavljam da je riječ o Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, donijeti odluku je li referendumsko pitanje u skladu sa zakonom i je li u nadležnosti Gradskog vijeća". 

Ipak, u organizacijskom odboru su zadovoljni iskazanim interesom građana. Mariela Marković čestitala je građankama i građanima Dubrovnika što su prepoznali važnost vlastitog sudjelovanja u planiranju budućnosti grada i razvoju demokracije u cijeloj državi te je zahvalila velikom broju od preko 200 volontera koji su sudjelovali u kampanji. Konferenciju za novinare ispred dubrovačke Gradske vijećnice zaključio je povjesničar Ivan Viđen kazavši kako je "sada trenutak da gradska vlast odgovori na mnoga otvorena pitanja o ovome projektu, te omogući građanima da donesu najbolju odluku na referendumu". 

PN 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 20.02.2013