Prvomajski inkubator | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Prvomajski inkubator

Udruga Kreativni Krk poziva fotografe, vizualne umjetnike, spisatelje i spoken word umjetnike da se prijave za sudjelovanje na žiriranoj grupnoj izložbi.

ROK: 09.03.2018

Udruga Kreativni Krk poziva fotografe, vizualne umjetnike, spisatelje i spoken word umjetnike da se prijave za sudjelovanje na žiriranoj grupnoj izložbi "Ja sam..." Izložba će se održati u sklopu festivala "Prvomajski inkubator" od 27. travnja – 15. svibnja 2018. u galeriji "Decumanus" u gradu Krku.

Festival je prvenstveno proslava Praznika rada, ali služi i kao platforma za kritički osvrt na stanje u gospodarstvu i tržištu rada. Za Prvomajski Inkubator 2018. izabrana je tema koja već tradicionalno govori o radu, ali je ovaj put osobnijeg karaktera. Odmiče se od općenitih, globalnih tema i fenomena i okreće se samom umjetniku-radniku. U fokusu je sada individua na tržištu rada, pojedinac kao dio kolektiva i sistema.

U današnje vrijeme uobičajeno je pri upoznavanju postaviti pitanje: "Čime se baviš/ Što radiš u životu?" kako bismo odmah stekli neku ideju o toj osobi, stavili je u "ladicu". Ljude se definira prema njihovom zanimanju, a ne prema onome što oni vole / jesu / žele / stvaraju… U procesu građenja uspješnih i prije svega profitabilnih karijera u zapadnom svijetu nije više bitno TKO i ŠTO je netko, nego samo kako ga se najviše može iskoristiti te koliko može doprinijeti korporaciji i sistemu u kojem se nalazi. Zaposlenici postaju brojke i dok u uredu provode najveći dio dana,  nevažno je što oni možda imaju neki talent jer ako nije direktno upotrebljiv na poslu, nažalost ga onda ni ne stignu ispoljiti. 

Ovime se želi dati platforma umjetnicima da pokažu sve one dijelove sebe (imaginarne ili realne) koji ne mogu uvijek doći do izražaja, a bitni su za njihovo samoodređenje. 

Ovaj natječaj je poziv umjetnicima da kroz umjetnički rad u bilo kojem mediju, dovrše rečenicu "Ja sam..."/ "I am..." i definiraju predodžbu o sebi, sebe kao osobu, kao umjetnika, da predstave što ih karakterizira i određuje. 

Rok za prijavu je 9. ožujak 2018. 

Više o festivalu i uvjete prijave potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 24.01.2018