Psihoanaliza i književnost | kulturpunkt

Najave Književna večer

<

Psihoanaliza i književnost

Književni petak kao dio programa Noć knjige ovom prigodom odstupa od svog uobičajenog termina i mjesta.

23.04.2012 , Zagreb - Gradska knjižnica i čitaonica

Na temeljima postfrojdovske psihoanalize razvile su se različite akademske discipline i novi teorijski pristupi, među ostalima i psihoanalitičko razmatranje književnih djela, ali i ostvarenja iz drugih umjetnosti, primjerice kazališta i filma. Zadnjih nekoliko desetljeća psihoanalitički pristup književnosti jedan je od najplodnijih i najzanimljivijih interpretativnih modela jer u svojoj srži književno ostvarenje otvara za beskonačne mogućnosti tumačenja, dekontekstualizirajući i kreativno propitujući tradicionalne kanone i mentalne obrasce. Na tribini, će biti riječi o različitim tipovima psihoanalitičke književne kritike, odnosu psihoanalize i filma odnosno kazališta, te o današnjem statusu teorijske psihoanalize u kontekstu društveno-humanističkih znanosti. 

Govore Lada Čale Feldman, Ljiljana Filipović i Ivan Majić. Urednik i voditelj je Tonči Valentić. Književni petak kao dio programa Noć knjige ovom prigodom odstupa od svog uobičajenog termina i mjesta pa će se održati izvanredno u ponedjeljak 23. travnja u 21 sat na Informativno-posudbenom odjelu u prizemlju Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.04.2012

VEZANE VIJESTI

Noć knjige

Manifestacijom Noć knjige po prvi se puta u Hrvatskoj obilježava "Svjetski dan knjige i autorskih prava".

Mladen Dolar i refleksije o kulturi

Piše: Ante Jerić

Prva poslijediplomska konferencija Dosezi psihoanalize: književnost, izvedbene umjetnosti, film i kultura potpuni je uspjeh.

Književnost kroz psihoanalitičku optiku

Knjiga Željke Matijašević Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde zamišljena je kao uvod u psihoanalitičku književnu kritiku preko analiza djela autora kojima je posvećeno