Psihonavigacijska elektro-akustika | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Psihonavigacijska elektro-akustika

Izvedba Marka Paunovića uključuje snimke nastale u elektronskom studiju Radio Beograda, na vrhunskom analogno-digitalnom sintetizeru iz 1971., restauriranom prošle godine.

24.08.2018 , Korčula - Trg sv. Justine
  • A
  • +
  • -

Udruga Siva zona u sklopu serijala Kritički turizam organizira multimedijalni koncert Disappeariing koji se održava u petak, 24. kolovoza u 21 sat na Trgu sv. Justine u Korčuli. Riječ je o ambijentanoj instalaciji za magnetofonske vrpce i psihonavigacijsku elektro-akustiku uz video projekciju, u izvedbi autora Marka Paunovića.

Na izvedbi Paunović koristi snimke nastale u elektronskom studiju Radio Beograda na radionici Synthi 100. Riječ je o vrhunskom analogno-digitalnom sintetizeru iz 1971., napravljenom u 30 komada, koji predstavlja centralni uređaj elektronskog studija Radio Beograda, restauriranog 2017. godine, nakon što je bio van funkcije više od desetljeća. 

Kompozicija Disappeariing posvećena je nizozemskom konceptualnom umjetniku Bas Janu Aderu (1942 – 1975), čiji je posljednji performans bio prelazak Atlanskog oceana u malom čamcu, no autor je tom prilikom nestao, dok su ostaci čamca naknadno pronađeni. Ader je 1975. započeo putovanje koje je nazvao "vrlo dugim jedrenjem". Putovanje je trebalo biti središnjicom triptiha pod naslovom In Search of the Miraculous, hrabri pokušaj da se prijeđe Atlantik u jedrilici od 12½ stopa. Tvrdio je da će mu biti potrebno 60 dana da dovrši putovanje, ili 90 ako izabere da ne koristi jedro. Šest mjeseci nakon toga, njegov brod je pronađen, polu-potopljen uz obale Irske, ali Bas Jan je nestao.

Ovim događajem udruga Siva zona se pridružuje proslavi 50 godišnjice časopisa Leonardo.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 23.08.2018