Pula u Kino mreži | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Pula u Kino mreži

Četiri filma s ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala stižu u kina u Bolu, Čakovcu, Daruvaru, Dubrovniku, Koprivnici, Komiži, Kutini, Osijeku, Splitu, Velikoj Gorici i Zagrebu.

19.07.2016 - 31.07.2016
  • A
  • +
  • -

Gostovanje Pule u Kino mreži donosi jedan pretpremijerni naslov: debitantski dugometražni igrani film Trampolin Zrinke Katarine Matijević te tri nagrađivane manjinske koprodukcije, Dobru ženu Mirjane Karanović, Vrapce Rúnara Rúnarssona i Puni udar Davida Verbeeka.

Ova četiri filma igrat će u jedanaest gradova, odnosno u kinima u Bolu, Čakovcu, Daruvaru, Dubrovniku, Koprivnici, Komiži, Kutini, Osijeku, Splitu, Velikoj Gorici i Zagrebu. Prve projekcije kreću već u utorak 19. srpnja u Splitu, Bolu i Komiži, a traju do 31. srpnja. Detalje o rasporedu potražite na Facebook poveznici i službenim stranicama pojedinačnih kina.

Trampolin je debitantski igrani film Zrinke Katarine Matijević, koja potpisuje zapažene dokumentarne i kratkometražne igrane filmove. U Trampolinu se susreću tri ženska lika. Sedmogodišnja Lina, bježeći od majke, susreće tinejdžericu Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. One kao dva ogledala zrcale Lininu moguću budućnost. Film je nastao u produkciji Interfilma, a u kinodistribuciju kreće na jesen.

Dobra žena također je redateljski debitantski prvijenac Mirjane Karanović, inače poznate glumice (Petrijin venac, Pad Italije, Otac na službenom putu, Grbavica, Svjedoci, Kosac...). Film je nastao u koprodukciji Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a govori o 50-godišnjakinji Mileni koja nakon trideset godina braka saznaje tajnu o svojemu mužu zbog koje je prisiljena donijeti odluku hoće li nastaviti živjeti skrivajući istinu od sebe same ili će ostaviti sve što je dotad stekla i početi novo poglavlje, što je u njezinim godinama prilično zastrašujuće.

Još jedna manjinska koprodukcija na programu je i nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona, kojeg filmofilska publika poznaje po naslovu Vulkan iz 2011. godine. Vrapci su priča o putovanju od nevinosti prema odrasloj dobi. Radnja se događa ljeti u izoliranom ribarskom selu na Islandu. Šesnaestogodišnji Ari seli ocu Gunnaru u daleki Westfjords. Ondje se mora nositi s teškim odnosom s ocem i sa spoznajom da su se njegovi prijatelji iz djetinjstva promijenili. 

Puni udar, nizozemsko-hrvatska koprodukcija u režiji Davida Verbeeka, moderna je priča o čovjeku koji je pogreškom iz daljinski upravljanog drona bombardirao školu prepunu nevine djece. Upravljajući avionom daleko iz vojne baze, Ivan nikada nije bio u stranim zemljama svojih napada niti je ikad dotaknuo avion koji koristi za ubijanje. Suvremeno ga ratovanje drži na sigurnom i daleko svog plijena. Međutim, Ivan nakon incidenta ne može iz glave izbaciti one koje je ubio i film se s te točke razvija u putovanje u podsvjesno. Inače, ovaj je film u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.07.2016