Pulska grupa u Veneciji | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Pulska grupa u Veneciji

Za hrvatski nastup na Venecijanskom bijenalu ocjenjivački sud jednoglasno se odlučio za prijedlog Tomislava Pavelića.

  • A
  • +
  • -

Na javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture koji su zajednički raspisali Ministarstvo kulture RH i Udruženje hrvatskih arhitekata pristigla su četiri prijedloga: Project Zagreb 2.0. – geopolitička i disciplinirana "Zajednička osnova"  (povjerenici: Eve Blau i Ivan Rupnik), Tape/Net/Tuff, eksperimentalne prostorne instalacije dizajnerske grupe Numen /For Use (povjerenica: Ivana Radenović), Pulska grupa (povjerenik: Tomislav Pavelić) i Think space/Misli prostor (povjerenici: tim programa THINK SPACE PAST FORWARD). 

O kandidaturama za povjerenika hrvatskog nastupa odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Krešimir Rogina, predstavnik Udruženja hrvatskih arhitekata kao predsjednik, Silvio Bašić i Lea Pelivan također iz Udruženja hrvatskih arhitekata, Berislav Šipuš i Zlatko Uzelac iz Ministarstva kulture. 

Pulska grupa je neformalna skupina arhitekata koja od 2006. godine potiče samoorganizaciju građana kao alternativu privatizaciji grada. Članovi grupe su i Ivana Debeljuh, Vjekoslav Gašparović, Emil Jurcan, Iva Marčetić, Jerolim Mladinov, Marko Perčić, Sara Perović, Helena Sterpin i Edna Strenja. Rad grupe je prezentiran u Puli, Rijeci, Zagrebu, Istanbulu, San Sebastianu, Maastrichtu, Ljubljani, Milanu i Veneciji, kao i na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Bariju 2008. te na Bijenalu suvremene umjetnosti u Triani 2009. godine. 2008. godine je grupa proizvela "Crveni plan Pule" kao korak u istraživanju neformalnog  urbanizma Pule. Iste godine grupa izdaje novine <> u kojima se opisuje kronologija političkih događaja vezanih uz demilitarizaciju Pulskog zaljeva, te mapu "Plan Mediterraneo" koja prikazuje projekte za obalu južne Istre, suprotne službenim planovima turističke eksploatacije. Ljeta 2009. godine grupa organizira međunarodnu konferenciju "Grad Postkapitalizma" u Puli, a jedan od rezultata tog susreta je "Pulska deklaracija". Među posljednjim aktivnostima kojima se grupa bavi je sudjelovanje njenih članova u građanskoj inicijativi za Muzil "Volim Pulu" čiji je cilj otvaranje i korištenje bivše vojne zone Muzil u Puli. Grupa se bavi sustavnim promišljanjem i kritikom urbanističkih, arhitektonskih i prostornih planova. 

Intervju s Pulskom grupom objavljen sredinom 2010. godine možete čitati ovdje, a tekst Ive Marčetić, članice Pulske grupe, o projektu "Brijuni Rivijera" - ovdje. 

KP


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.03.2012