Pun mjesec u Istanbulu | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Pun mjesec u Istanbulu

Branko Čegec predstavlja svoju najnoviju zbirku pjesama.

05.12.2012 - 06.12.2012 , Zagreb - Café U dvorištu
  • A
  • +
  • -

Predstavljanje knjige pjesama Branka Čegeca Pun mjesec u Istanbulu bit će održano u srijedu, 5. prosinca u 19 sati, u zagrebačkom kafiću U dvorištu. Uz autora, u programu će sudjelovati Mihaela Majcen Marinić, Tvrtko Vuković, Senko Karuza i Miroslav Mićanović.

"Za onoga koji propituje prostor nepoznatog, nesavladivog, knjiga pjesama Branka Čegeca Pun mjesec u Istanbulu specifična je vrsta 'tamnog mjesta'. Susret s drugim, naš putujući rasuti teret, odricanje i pristajanje, neuhvatljiva magma grada (ljudskih lica, u prvom redu) dotiče se, ili je u središtu, njegove nove knjige. Uznemirujući okoliš, prisutnost drukčijeg svijeta, istodobnost različitog, spušta se u hiroviti prostor pjesme s jednakom i neizvjesnošću i strašću. Poezija u svojoj procesualnosti i krhkosti, golosti i ranjivosti, paradoksalno, jedini mu je pouzdan znak: u kretanju gradom, u njegovim različitim mjerama, razmjerima, aršinima, ona se nadaje kao mjesto s kojeg se govori o strahu, radosti i žudnji, piše o događaju i slučaju. Onkraj svjetla, ili iza onoga što nam predstavlja, prikazuje – mrmor glasova, tajna pozornica grada, bitka i mir, ljubav i smrt, prisutnost i odsutnost – Pun mjesec u Istanbulu za čitatelja postaje put prema gore, fotografiranje uličnih predstava, sintaksa nepoznanica, orbita bizarnih likova i parola prodavača.

Hoćemo li takvim čitanjem (svijeta) doći do temeljnog znaka: prispjeti u vrijeme punog mjeseca u Istanbulu? Miješaju se imena i činjenice, kalendar dolaska i odlaska, ali ono što se uistinu upisuje, poezija i drama teksta, trag egzistencije i sudbine, otkriva se na drugom polu značenja, na drugoj (mračnoj) strani punog mjeseca u Istanbulu", napisao je Miroslav Mićanović.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.12.2012