Pure Data za početnike | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Pure Data za početnike

Radionica je namijenjena je umjetnicima i glazbenicima koji u svojim radovima ili eksperimentima žele otići korak dalje u tehnološkom istraživanju zvuka.

ROK: 22.10.2020
  • A
  • +
  • -

Radiona poziva na prijave za radionicu čiji će polaznici_e savladati osnove Pure Data sučelja. Program će se paralelno održati u Radioninom labu i na Zoom platformi. Pure Data (Pd) je iznimno fleksibilno open source grafičko programsko sučelje namijenjeno sintezi i manipulaciji zvuka i slike u realnom vremenu. Namijenjena je umjetnicima i glazbenicima koji u svojim radovima ili eksperimentima žele otići korak dalje u istraživanju. Može se koristiti na gotovo svim operativnim sustavima (pa čak i na mobilnim uređajima). Prvu Pure Data verziju programa razvio je Miller Puckette 1990. godine za kreiranje interaktivne glazbe i multimedijalnih radova. Iako je Puckette glavni autor bazičnog programa, razvoj platforme Pd danas je djelo velikog broja aktivnih korisnika.

Pd je besplatan software i svatko može sudjelovati u njegovom razvoju i nadogradnji. Što će ga više ljudi koristiti, to će platforma biti bogatija. Danas se Pd u sve većem broju slučajeva koristi za razvoj zvuka u video igrama i sličnim projektima. Polaznici će na radionici napraviti sempler ili sličnu simulaciju hardverskog uređaja.

Voditelj ove besplatne radionice je Hrvoje Radnić, samouki glazbenik i ton majstor koji se u glazbu zaljubio još u djetinjstvu, gledajući televizijske dokumentarce Jacquesa Cousteau-a. Utjecaj koji su na njega ostavili podmorski kadrovi Calypsove ronilačke ekipe, popraćeni izvrsnom ambijentalnom glazbom i zvučnim efektima, izlazi na površinu tek u kasnijoj adolescenciji, kada dolazi u posjed svog prvog pravog glazbenog instrumenta, a zatim i prvoj uređaja za višekratno snimanje glazbe. Od tada, tak hobi postupno pretvara u svakodnevni posao koji se i danas kreće na relaciji glazba – zvuk. Član je etablirane glazbene skupine Šumovi protiv valova. Kontinuirano istražuje uređaje i nerijetko izrađuje sam svoje glazbene instrumente, semplere i različite zvučne kutije. Do sada je nastupao na brojnim glazbenim festivalima i u kulturnim institucijama u Hrvatskoj, regiji i inozemstvu, poput 25FPS, Terraneo Festivala, Hartera, MSU Zagreb, Tvornica,  itd.

Maksimalan broj polaznika je 10 uz mogućnost podjele na dvije radionice u ovisnosti o situaciji s koronavirusom u Republici Hrvatskoj. Polaznici trebaju donijeti vlastite zaštitne maske, dok su dezinfekcijska sredstva osigurana u Radioni. Prijave se šalju putem maila, a potrebno je napisati nekoliko rečenica o sebi te navesti razloge za prijavu.

Rok za prijavu je 22. listopad

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 15.10.2020