Pustolovno-revolucionarna literatura | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Pustolovno-revolucionarna literatura

U novom Motoru mijene kao primjer povezivanja popularnog žanra i angažirane književnosti čita se Erenburgov roman Ljubav Jeanne Ney i jednog boljševika.

21.02.2018 , Zagreb - Booksa

U srijedu, 21. veljače u 18 sati u Booksi održava se novo izdanje radionice Motor mijene, u sklopu kojeg će se analizirati roman Ljubav Jeanne Ney i jednog boljševika Ilje Erenburga.

Kako ističe voditeljica radionice Ivana Perica, Ljubav Jeanne Ney je "vjerojatno prvi naslov (na Motoru ikad) koji predstavlja u međuraću i na ljevici popularan žanr pustolovnog romana". Ističući kako "treba imati na umu da se 'radnička', 'proletersko-revolucionarna' ili 'socijalna literatura' (odrednice su varirale) čitala slabije no što su to lijevi teoretičari i aktivisti priželjkivali", Perica pojašnjava da se "s vremenom razvio poseban žanr koji je kombinirao pustolovno, romantičarsko i melodramatsko s političkim podtekstom koji je pak bio pučkog, proleterskog ili seljačkog predznaka".

Elemente takvih popularnih poetika, ali i jasan politički program Perica prepoznaje upravo u Erenburga, što Ljubav Jeanne Ney čini zanimljivim predmetom analize i povijesne kontekstualizacije.

Literatura je dostupna na sljedećoj poveznici, a detaljnije informacije o susretu i tekstu moguće je pronaći na Facebook stranici događanja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 31.01.2018