Put prema vidljivosti i prihvaćanju | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Put prema vidljivosti i prihvaćanju

Umjetnik Silvio Vujičić i teoretičar Tomislav Čop razgovaraju o tome zašto kultura treba zauzeti stav prema zagovaranju jednakopravnih i jednakovrijednih pozicija različitih identiteta.

15.02.2018 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)
  • A
  • +
  • -

Umjetnik Silvio Vujičić i teoretičar Tomislav Čop  15. veljače u 19 sati u Galeriji Prozori, u sklopu Razgovora u Prozorima, govorit će o tome zašto je nužno da kultura, ne samo nezavisna nego napose institucionalna, zauzme stav prema zagovaranju jednakopravnih i jednakovrijednih pozicija različitih identiteta, s naglaskom na LGBTIQ osobe, kao put prema njihovoj vidljivosti i prihvaćanju u javnom prostoru.

U sklopu razgovora, Silvio Vujičić predstavit će recentni rad Flowerworks nastao za Galeriju Prozori te prijašnje radove povezane s tematikom LGBTIQ identiteta, kao mogućnosti korištenja subverzivnog i emancipatorskog potencijala suvremene umjetnosti. Kako je izložba Flowerworks završni dio projekta Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici u narodnim knjižnicama, pokušaja uvođenja i promišljanja tematike položaja, vidljivosti i zastupljenosti LGBTIQ osoba u fondovima i programima narodnih knjižnica, kroz razgovor će se reaktualizirati zanemaren kritički i aktivistički potencijal narodnih knjižnica kao javnih ustanova u kulturi.

Pritom, razgovor će obuhvatiti pitanja zastupljenosti LGTIQ osoba kao djelatnicka/ca u kulturnim institucijama; na koji način i u kolikom broju kulturne institucije brinu o problemima diskriminacije, obespravljenja i nasilja nad dijelom svojih građanki i građana; koji su mogući modeli uspješnije implementacije i djelovanja u smjeru rješavanja ovih problema, s idejom artikuliranja problema i pitanja vidljivosti, zastupljenosti i prihvaćenosti LGBTIQ osoba u javnom prostoru, diskursu i djelatnosti institucija Republike Hrvatske, napose u domeni kulture. 

Više potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.02.2018