Put u prosTRANStvo | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Put u prosTRANStvo

Na predavanju će prevladavati teme transeksualnosti te odnosa društva prema transeksualnim osobama.

30.06.2011 , Rijeka - Filodrammatica

Spol i rod kategorije su kojima dijelimo ljude. Uočavanjem ponašanja, oblačenja, izgleda, načina hoda ili sličnog, mi pripisujemo ljudima oko nas da li su žensko ili muško. Ovu kategorizaciju vršimo na temelju uvjetovanih društvenih normi - kreiranih obrazaca što to znači i kako se treba ponašati žena, a kako muškarac. Međutim, postoji širok spektar različitih načina iskazivanja svog rodnog/spolnog identiteta koji su drukčiji od tradicionalno zadanih uloga. Unutar tog spektra nailazimo i na transrodnost i transeksualnost.

Iako su rodne uloge fluidne i promjenjive, društvo ne tolerira nadilaženje nametnutih rodnih uloga. Rodni i spolni identitet i izražavanje istih osnova su diskriminacije (u obitelji, društvu, na radnom mjestu, itd.), psihičkog i fizičkog nasilja te predrasuda i stereotipa. Odnos društva prema transrodnim i transeksualnim osobama, kao i tišina kojom je popraćen, uzrokuje da su ove osobe prisiljene živjeti na margini te nisu u mogućnosti uživati potpun i slobodan život.

Cilj ovog predavanja je upoznati i približiti javnost s kojim se problemima u svakodnevnom životu susreću transeksualne osobe, kakav put prolaze od saznanja da je njihov rodni i spolni identitet različit od njihovog fizičkog tijela pa do same operacije prilagodbe spola.

Predavanje će voditi Kristian Ranđelović, dugogodišnji aktivist organizacije Gayten iz Beograda, koji već 13 godina vodi grupe samopomoći za trans osobe. Posjetitelji će imati priliku poslušati i iskustvo jedne majke transeksualnog djeteta. Radi zaštite privatnosti majke transeksualnog djeteta, medijima nije dozvoljen ulaz na drugi dio predavanja.

Početak je u 18 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 27.06.2011