Put Yourself In My Place | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Put Yourself In My Place

Milijana Babić i Ida Hansson zamijenile su svoje životne i radne sredine s ciljem prolaženja kroz iskustvo nekog drugog života u nekom dugom geografskom uglu Europe.

23.09.2014 - 07.10.2014 , Rijeka - Galerija Drugo more

U okviru umjetničkog projekta i kontinuiranog performansa Put Yourself In My Place umjetnice Milijana Babić (Rijeka, HR) i Ida Hansson (Umeå, SE) zamijenile su svoje životne i radne sredine s ciljem prolaženja kroz iskustvo "nekog drugog života" u nekom dugom geografskom uglu Europe. Projekt je bio predstavljen kroz dokumentaciju i izložbu u Umei – Europskoj prijestolnici kulture 2014, u Švedskoj, a s prvim danom jeseni konačno stiže i u Rijeku.

Otvorenje izložbe u Galeriji Drugo more na rasporedu je 23. rujna u 20 sati, a izložba ostaje otvorena sve do 7. listopada.

U periodu od tri tjedna, umjetnice su razvile vlastitu metodologiju istraživanja razlika društvenog odnosa prema umjetničkom radu kroz specifični dugotrajni kontinuirani performans u kojem su zamijenile živote. Ulazeći u život jedne druge one nisu igrale neku oponašalačku igru nego su vlastitu ličnost uvele u drugi kontekst. Ostale su iste osobe koje promatraju odnos drugog društva prema njima i njihovom radu. Pri tome, one nisu skrivale da je njihov život u drugoj zajednici umjetnički rad. U ovom radu život jedne umjetnice podcrtan je životnim vezama druge umjetnice.

Ida Hansson (1978) vizualna je umjetnica koja radi u mediju performansa i videa. Živi i radi u Umei, u Švedskoj. U svojim radovima bavi se pitanjima identiteta, roda i normalnosti, koristeći alter-ega i zamjenu uloga. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trondheimu, u Norveškoj, a magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Umei. Članica je odbora umjetničke galerije Verkligheten u Umei te suradnica u organizaciji umjetničkog festivala Survival Kit u organizaciji iste galerije. Kao kustosica i predavačica djeluje po institucijama u Umei i Norveškoj. Izlagala je na izložbama u Švedskoj, Norveškoj i Latviji.

Milijana Babić (1974) vizualna je umjetnica čiji rad često zalazi u polje live-arta. Živi i radi u Rijeci. Polazišna točka njezinog rada je vlastita pozicija žene i umjetnice koju propituje u svojem neposrednom okruženju. Diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu u Južnoafričkoj Republici te magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani. Od 2007. surađuje sa Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kao viša asistentica i na razvoju studijskog programa Medijskih umjetnosti i praksi. Članica je umjetničke organizacije Delta 5 u Rijeci. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Ovaj projekt dio je interkulturne platforme umjetnika CORNERS, koju oblikuje i pokreće partnerstvo kulturnih institucija s rubova Europe.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.09.2014