Putevima eksperimentalnog i animiranog filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Putevima eksperimentalnog i animiranog filma

Proljetni broj Hrvatskog filmskog ljetopisa, s temama posvećenim Mihovilu Pansiniju, Velikom Mitingu i crnom valu, izašao je iz tiska.

Piše: Vatroslav Miloš

Mihovil Pansini

  • A
  • +
  • -

Hrvatski filmski ljetopis, filmološki časopis HFS-a koji je krajem 2015. ušao u dvadesetu godinu izlaženja, u novom, 85. broju predstavlja tematski blok posvećen eksperimentalnom sineastu Mihovilu Pansiniju, “s osam njegovih malo poznatih tekstova u kojima promišlja vrijeme i prostor, boju i pokret, projekciju i multiviziju u filmu te piše recenzije filmskih klasika”, a zaokružuje ga opsežno istraživanje Petre Belc o "teorijskim i povijesnim aspektima Pansinijeva rada" s autorovom detaljnom filmografijom. 

Na 65. godišnjicu Velikog mitinga Norberta i Waltera Neugebauera, prvog hrvatskog autorskog animiranog filma, tekstom se osvrće - s nizom rijetkih fotografija, crteža i skica nastalih u vrijeme njegova rada na filmu - ilustrator i animator Borivoj Dovniković BordoTvrtko Rašpolić razlaže društveno-ideološku pozadinu “crnog vala” dok Midhat Ajanović daje panoramski pregled hard-boiled trilera u književnosti, stripu i filmu s prikazom brojnih klasika noira i neo-noira. 

Podsjećamo, prošli je broj Hrvatskog filmskog ljetopisa bio posvećen filmskom snimanju, a nastao je u suradnji s gostujućim urednikom, akademskim snimateljem i fotografom Jasenkom Rasolom

Arhivi Hrvatskog filmskog ljetopisa možete pristupiti na stranicama HFS-a, a u narednim danima časopis će biti dostupan za vrijeme održavanja Festivala mediteranskog filma u Splitu kao i znanstvenog skupa Animafest Scanner u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.06.2016

VEZANE VIJESTI

Dvadeset godina refleksije

Pripremio: Vatroslav Miloš

Ove se godine obilježava dvadeseta godišnjica izlaženja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis.

Nije lako zatrti dosad izgrađene vrijednosti

Piše: Matija Mrakovčić
Izlazak Blokade uz Le Monde diplomatique na kioske objedinio je "široku dostupnost filma u cijeloj Hrvatskoj i vezivanje političkog filma uz političke novine", kaže Oliver Sertić.

Njegove najveće ljubavi

Piše: Vatroslav Miloš
Hrvatski filmski savez objavio je monografiju posvećenu redateljskom, scenarističkom i esejističkom radu Zvonimira Berkovića.