Putovanje “Ugrožene čestice” | kulturpunkt

Kulturoskop Tekst

<

Putovanje “Ugrožene čestice”

O uspješnom životu "Ugrožene čestice", projekta zagrebačke umjetnice Barbare, Blasin, saznali smo u Rijeci gdje se projekt u prostorima Molekule te na Korzu predstavio u sklopu programa Club

Janja Sesar

Umjetnica je, podsjetimo se, od 2002. do 2007. fotografski dokumentirala područja stradala u požarima diljem jadranske obale, a prije nekoliko tjedana ugrožene je čestice Visa, Šolte, Biševa, Hvara, Dubrovnika i Učke zagrebačka publika mogla vidjeti u sklopu Urban Festivala. Na modnoj je reviji tada po prvi puta predstavljena i linija za plažu koja uključuje i popularne japanke na koje su aplicirani motivi s fotografija.

U Rijeci gdje je, osim izložbe u Molekuli, 7. lipnja ispred gradske vijećnice održana i modna revija na kojoj su nastupili članovi udruge Prostor+, od umjetnice doznajemo kako je interes za projekt velik i feed back pozitivan.

To dobro pokazuje činjenica kako je izložba odmah nakon Urban Festivala otputovala u Waidhofen kraj Beča gdje je u Galeriji Pendel postavljena u sklopu izložbe "West of Eden". Uz još dvije fotografkinje, Iris Andraschek i Michaelu Niederkirchner, a pod kustoskim vodstvom Elke Krasny, "Ugrožena čestica" je u sklopu koncepta izložbe predstavila umjetničin pristup temi "prirode".

Nakon Rijeke, izložba putuje u Berlin gdje će se predstaviti u IFA Galerie, Galeriji Instituta za međunarodne odnose, te biti postavljena od kraja srpnja do sredine listopada. U jesen bi "Ugrožena čestica" trebala otići i korak dalje. Naime, krajnja je ideja organizatora pokušati naći proizvođača za japanke kako bi prihoda od prodaje išao udruzi "Dupinov san" koja se između ostalog bavi pošumljavanjem u požarima stradalih čestica, trebao otići i korak dalje.

Barem se tako nadaju organizatori koji pripremaju okrugli stol na kojem će pokušati okupiti potencijalne proizvođače japanki i s njima ostvariti konkretne suradnje. Umjetnica navodi kako je, osim umjetničkog, upravo taj konkretan aspekt projekta naišao i na moguću podršku u Austriji te bi očito bio zanimljiv i na stranom tržištu.

Nadamo se da će i hrvatski proizvođači prepoznati taj potencijal ovog projekta koji se s jedne strane kritički postavlja prema masovnom turizmu i vatrenim stihijama koje kao jedna od njegovih posljedica svakog ljeta haraju našom obalom, a s druge strane koristi taj fenomen i njegovu bizarnu estetizaciju. Vjerujemo da zbog svega toga Rijeka i Berlin nisu zadnje postaje na tom putovanju.

Galerija fotografija

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 08.06.2008