Putovanje snova | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Putovanje snova

Deveti festival dokumentarnog rock filma DORF ove se godine održava istovremeno u Vinkovcima, Osijeku i Vukovaru, a nagradu za životno djelo dodijelit će Zdenku Franjiću.

Piše: Matija Mrakovčić

Domagoj Soldo, grafit u ulici Kralja Zvonimira, Vinkovci, FOTO: DORF

  • A
  • +
  • -

"Bili smo mi istovremeno u drugim gradovima, najprije u Županji, pa onda u Zagrebu i Rijeci, pa samo u Rijeci dvije godine... Ovogodišnje širenje po Slavoniji čini se logično, pogotovo otkad je u Osijeku počelo ozbiljnije raditi Kino Urania. Prošle godine tamo smo održali dio Film It LouD projekta i nadam se da ćemo još čvršće surađivati", govori Toni Šarić, predsjednik udruge RARE, organizatora Festivala dokumentarnog rock filma koji će se ove godine održati deveti put, od 12. do 15. ožujka. "Nažalost, naša su dva programa jedina dva dosljedna i malo drukčija programa, odnosno – na cijelom prostoru koji se naziva Slavonija i Baranja nema baš puno filmskih sadržaja. Također, ovo je i logično s obzirom na malu mobilnost - ne idu baš često ovdašnji mladi u susjedne gradove i nadam se da će svi zainteresirani za DORF sadržaje imati sada jednostavniji pristup. Dakle, u Osijeku smo u Kinu Urania, a u Vukovaru u CineStaru. To je i realno najbolje rješenje, bilo bi super da i drugi slijede naše pokušaje produbljivanja suradnje. Zainteresirani će moći pogledati desetak filmova u par dana i uglavnom su to ekskluzivne projekcije, koje se neće ponavljati u Vinkovcima". 

Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz dvanaest zemalja raspoređenih u tri programa, uz bogata popratna događanja. Festival će otvoriti film Morphine – Putovanje snova autora Marka Shumana koji će biti i gost festivala. "Knjige su ove godine, nakon prošlogodišnjeg testa, još više u fokusu. Krešimir Blažević je i u žiriju, upravo zbog sjajne stvari koju radi sa Rockmark knjižarom, komplementarno se uklapa u sve ovo filmsko što DORF pokriva. Na kraju, i Lada Furlan-Zaborac je u žiriju ne samo zbog Bambi Molestersa, nego i kao prevoditeljica, odnosno da na neki način pohvalimo i sve prevoditelje, koji nam omogućuju užitak čitanja izvrsnih štiva. Šareni dućan i onda poslije i ostali izdavači su zaista napravili super stvar i radujem se druženju sa svima njima. Ante Perković će moderirati razgovore, a sve će biti prenošeno live streamingom, pa ćete moći pratiti i na Youtube-u", najavljuje Šarić. 

Isto tako, u Centru znanja Vinkovci bit će organizirana izložba plakata iz privatne zbirke Kornela Šepera, voditelja kluba Močvara. Edukativni program udruge RARE, EDIT, nastavlja se brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2015. Tako će i ove godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske te nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom prikazivanjem nagrađenih radova s prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova, organizirane su besplatne radionica za učenike lokalnih osnovnih škola. 

U suradnji s Klasik TV-om, festival će treću godinu zaredom dodijeliti nagradu u iznosu od 10 000 kuna za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. "KlasikTV je odlična priča, koja raste u svim segmentima. Radujem se što smo na njihovu inicijativu pokrenuli simbolične grantove koji mogu pomoći upravo manje ambiciozne, ali jednako vrijedne i važne glazbene dokumentarne filmove. Zanimljivo je i da HRT sad već gotovo redovno vikendom prikazuje odlične glazbene dokumentarce", govori Šarić. "Prva dobitnica je bila Brankica Drašković, za film o Slobodanu Tišmi, iznimno važnom novosadskom autoru, i time ona završava svoju novosadsku trilogiju, nakon bendova Obojeni program i Boye. Film će biti prikazan ove godine, nažalost nisu ga uspjeli dovršiti za ovaj DORF, ali svakako će biti prikazan na rođendanskom izdanju. Drugi film je Florian, autora Darija Bukovskog, jednog od najboljih gerilaca koje hrvatska filmska scena ima. Njegov film prati tri autora, solo glazbenika i performera, a u film su se uključili producenti, koji imaju povjerenja u Darija". Natječaj za ovu godinu je otvoren do 15. veljače.

Ove godine DORF će dodijeliti nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću, vlasniku etikete Slušaj najglasnije. "Zdenko je čovjek koji bi u Vinkovcima trebao imati neki službeni spomenik, pa sam sretan što sam, ispred mnogo ljudi u gradu koji ga cijene, omogućio samo malu zahvalu za sve što je napravio, i to ne samo za vinkovačku scenu. Mislim da je on jedna od ključnih osoba za mnogo toga što mi danas podrazumijevamo i da će ovakvih nagrada dobiti još puno. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni DORF-a", zaključuje Šarić.

DORF pratite na službenoj ili Facebook stranici.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.02.2015

VEZANE VIJESTI

Odiseja u poznato

U vinkovačkom Centru znanja nastavljaju se projekcije dokumentaraca utorkom.

Glazba i film u zaboravljenom gradu

Piše: Matija Mrakovčić

Vinkovački Festival dokumentarnog rock filma najveći je mali festival koji Slavonija ima.

Točka otpora

Čitav katalog kultne zagrebačke izdavačke kuće Slušaj najglasnije! s više od dvjesto izdanja dostupan je za besplatno preuzimanje.