Putujuće filmsko osvježenje | kulturpunkt

Putujuće filmsko osvježenje

Posljednja postaja šestog, mobilnog izdanja Unseen Film Festivala je Vodnjan, gdje se prikazuje program posvećen autorima i filmovima iz Srednje i Južne Amerike.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

Unseen film festival je mini filmski festival iz Cavtata koji je nastao u organizaciji Centra za dramsku umjetnost, a koji slijedi kritički pristup u odnosu na postojeće prakse, decentralizaciju djelovanja, interdisciplinarnu, intersektorsku i međunarodnu suradnju te poticanje stvaralaštva mladih autora i autorica. Njegovo šesto izdanje je putujuće pa tako nakon Dubrovnika i Splita, Mostara i Zagreba filmski program dolazi i u Vodnjan.

U suradnji s Kinom Katarina i Apotekom – prostorom za suvremenu umjetnost u nedjelju, 11. rujna na lokaciji kod željezničkog kolodvora u Vodnjanu parkirat će se jedinstveno mobilno kino, odnosno kino-kamion Unseen film festivala čije je šesto izdanje posvećeno autorima i filmovima iz Srednje i Južne Amerike.

Vodnjanski program uključuje sedam kratkometražnih filmova autorica iz Meksika, Ekvadora, Brazila i Čilea, a tematski naglasci selekcije su reproduktivna prava, posebno pravo na abortus. Na projekciji i razgovoru domaćinima iz Kina Katarina i Apoteke pridružit će se Karla Crnčević iz Unseena.

Nakon filmske projekcije nastupa Roj Osa koji čine Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz i Marco Quarantotto, čija glazba nastaje na sjecištu jazza, dronea i elektroakustike u slobodno improviziranoj formi. Generiraju intenzivan i poetičan zvuk stavljajući u prvi plan proces i kreaciju svojstvene ovom triju koji svira zajedno u različitim formacijama od prve polovice devedesetih godina.

Detalje o rasporedu projekcije i koncerta potražite na stranicama organizatora.

 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 10.09.2022

VEZANE VIJESTI

Reproduktivna prava u fokusu

Pripremila: Ivana Pejić

Književno-filmska večer Kina Katarina uključuje projekciju filma Događaj te promociju prijevoda istoimenog romana Annie Ernaux koja tematizira vlastito iskustvo pobačaja.

Festival koji želi ostati

Razgovarao: Lujo Parežanin

S Karlom Crnčević i Orsatom Frankovićem razgovarali smo o prvom izdanju Unseen mini film festivala koje je adresiralo više pitanja o razvoju kulture u manjim mjestima.

Izmješteni pristup dokumentarizmu

Piše: Hana Sirovica

Izložba Na brdu_Skice za izmještanje otvara pitanja posljedica turistifikacije i nefunkcionalnih gradskih resursa na primjeru dubrovačkog skloništa za pse.