Queer i u New Yorku | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Queer i u New Yorku

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja festivala Perforacije, udruga Domino nastavlja sa svojim djelovanjem u New Yorku. 

  • A
  • +
  • -

Festival Queer New York International, temeljen je na desetogodišnjem iskustvu udruge Domino u organiziranju festivala Queer Zagreb. Tako će u sklopu najnovije američke manifestacije, zagrebačka udruga od 7. do 15. lipnja organizirati desetak izvedbi umjetnika iz cijelog svijeta u kultnim prostorima The Abrons Arts Center, The Invisible Dog Art Center, galeriji The Impossible Project i kazalištu La MaMa u New Yorku.

Kako je najavljeno, Queer New York International novi je festival izvedbenih umjetnosti koji istražuje i proširuje koncept queer stvaralaštva. Pod vodstvom umjetničkog direktora festivala Queer Zagreb i Perforacije Zvonimira Dobrovića te povjesničara umjetnosti i kustosa Andréa von Aha, festivalski program fokusiran je na produkciju koja dekonstruira stereotipizirano poimanje queer izričaja i kako bi stvorio platformu koja proširuje diskurs o umjetničkim praksama uopće. Na njujorškom festivalu nastupit će David Wampach, skupina Ricci/Forte, Tadasu Takamine, mladi koreografi iz Francuske i Argentine François Chaignaud i Cecilia Bengole, Silvia Costa, Marlene Monteiro Freitas te regionalna imena Željko Zorica, Biljana Kosmogina i Igor Josifov

Definirajući viziju festivala, Dobrović i Von Ah su izjavili da su se htjeli „probiti kroz prevladavajuće koncepte koji ograničavaju i marginaliziraju queer umjetnost tako što će ostvariti novi način poimanja queera kao platforme za izvrsnost u umjetnosti koja će biti sposobna pratiti, otkrivati i interpretirati nove trendove, dok će otvoreno govoriti o normama koje oblikuju društvo i umjetničke prakse“. Uz izvedbeni program, posjetioci festivala Queer New York International moći će sudjelovati u seriji razgovora i javnih debata na kojima će sudjelovati Andy Horwitz i Jeremy M. Barker s Culturebot.org te glavni urednik časopisa OUT Aaron Hicklin.

Više o pojedinačnim izvedbama možete saznati ovdje

Izvor: Domino, Foto: Ricci/forte

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.05.2012