Queer na valovima izolacije | kulturpunkt

Queer na valovima izolacije

Okolnosti fizičke distance i odgode svih događanja ponukale su splitske LGBTIQ+ udruge na drukčiju radioprodukciju i intenzivniju komunikaciju sa zajednicom.

Pripremila: Hana Sirovica

Foto: Split Pride / Facebook

  • A
  • +
  • -

Zbog pandemijskih okolnosti brojne su se društvene i kulturne prakse preselile u virtualni prostor i promijenile svoj oblik, a udruge koje djeluju u kulturi u potrazi su za novim načinima djelovanja. Jedan od takvih promijenjenih formata odvija se na valovima splitskog community radija KLFM, u okviru emisije Queer u eteru.

Riječ je o emisiji koja se u dvotjednom ritmu emitira protekla četiri mjeseca, a prije izvanrednih mjera uključivala je sadržaj direktno vezan uz djelovanje splitskog LGBT Centra. LGBT Centar platforma je koja nastaje u partnerstvu splitskih udruga Domine, queerANarchive, Flomaster, Platforma Doma mladih, Queer Sport Split i Rišpet. Program u LGBT Centru, smještenom u središtu Splita, uključuje različite javne programe, edukacije i radionice usmjerene izgradnji splitske LGBTIQ+ zajednice, a prije četiri mjeseca dijelom njegovih aktivnosti postala je i radijska emisija. 

"Emisija Queer u eteru donedavno je prije svega služila razgovoru o aktivnostima koje provodimo u okviru projekta i zbivanjima u prostoru LGBT Centra, uz selekciju tematskih blokova queer glazbe. Međutim, kako smo ušli u čudno doba koronavirusa, emisije smo odlučili pripremati u drukčijem izdanju. Dok smo ih prije prenosili uživo, zbog trenutnih okolnosti ih snimamo unaprijed, iz svojih domova. Svakog petka na Instagram profilu postavljamo pitanja zajednici i zatim na temelju njihovih odgovora oblikujemo sadržaj emisija koje se emitiraju ponedjeljkom. Na taj način koristimo društvene mreže kako bi se povezali sa zajednicom i odgovorili na trenutnu situaciju", objasnila nam je voditeljica emisije i koordinatorica LGBT Centra Mirta Barić. Novi oblik emisije, prigodnog podnaslova Queer u doba Corone, tako se u dosadašnjim izdanjima bavio iskustvima LGBTIQ+ osoba u izolaciji, ali i iskustvima autanja, stavovima o povorci ponosa i razmjenom preporuka filmova i serija LGBTIQ+ tematike.

Među događanjima koja su se prije privremenog zatvaranja odvijala u LGBT Centru je i qružok u organizaciji kolektiva queerANarchive. Riječ je o programu koji uključuje filmske večeri, čitalački kružok i izradu fanzina. Program qružoka također se slijedom pandemijskih (ne)prilika izmjestio na društvene mreže, pa tako na Facebooku i Instagramu zajednici upućuju pitanja koja se nadovezuju na njihove tematske fokuse, inače usmjerene na različita područja queer kulture, teorije i povijesti. "Karantensko" izdanje qružoka dosad je uključilo raspravu o knjizi Povratak u Reims Didiera Eribona te fenomenima LGBTIQ+ prijateljstva i solidarnosti, kao i mitovima o gej mafiji i masoneriji. Ove rasprave su postale dio emisije Queer u eteru, a osim toga ih queerANarchive dokumentira u instagramskom fanzinu koji je dostupan i na službenoj stranici LGBT Centra.

Queer u eteru možete pratiti ponedjeljkom na radiju KLFM, a prijašnje emisije dostupne su na Mixcloud profilu. Ova emisija dio je većeg, europskog projekta "DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara" čiji je nositelj Savez udruga Klubtura, a u čijoj realizaciji uz radio KLFM, Platformu Doma mladih i queerANarchive sudjeluju udruge Zagreb Pride, K-zona i Radio Rojc. 

 

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 08.04.2020

VEZANE VIJESTI

Arhivski impuls i queer kultura

Piše: Hana Sirovica

Izložba QAI/CEE ponudila je vrijedne uvide u zanemarenu povijest queer seksualnosti u socijalizmu i ukazala na važnost arhiviranja manjinske svakodnevice.

O ljudima i gradovima

Piše: Lana Beović

Izložba Međuprostori [pederluka] propituje odnos između ljudi i grada te otpora koje svakodnevne nevidljive društvene prakse čine u urbanoj strukturi grada.

Treba početi odgajati nove generacije

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Na Clubture Forumu Queer Sport Split predstavio se vunenim kukičanim zastavicama i mrežama za igrališta. S Igorom Mušićem razgovoramo o splitskoj nezavisnoj kulturi i mogućnostima promjene.