Queer u Splitu | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Queer u Splitu

Jednodnevno događanje u Domu mladih Queer Split posvećeno je francuskom piscu i fotografu Hervéu Guibertu. 

  • A
  • +
  • -

Po završetku posljednjeg Queer Zagreb festivala, udruga Domino organizira Queer Split. Ova manifestacija promocije queer kulture i identiteta kreće istovremeno s inicijativom oživljavanja Doma mladih u Splitu koju zajednički provodi udruga Xontakt u suradnji s Dominom i Tjednom suvremenog plesa.

Queer Split u ovom je izdanju posvećen Hervéu Guibertu. Tako je će 28. svibnja u Domu mladih biti uprizoren jedan od značajnijih tekstova ovog francuskog pisca i fotografa. Izvedba naslova Psi beogradskog redatelja Bojana Đorđeva, nastala je prema kratkom, eksplicitno seksualnom Guibertovu tekstu, kojeg je sam autor kasnije klasificirao kao svoju pornografsku knjižicu. Đorđev je izvedbu izgradio na pukoj prisutnosti glumca Stipe Kostanića, koji će preko nametljivog, privlačnog i neuhvatljivog postojanja tijela koje se kreće kroz svijet seksualno konotiranih trenutaka, u atmosferi između prizora žudnje i ushićenja, razvijati tjelesni performans o introspekciji duše.

Osim izvedbe predstave Psi, u sklopu Queer Splita bit će predstavljena i edicija od pet knjiga Hervéa Guiberta u izdanju udruge Domino te najrecentnije izdanje iz edicije naslova Mauzolej ljubavnika. Knjiga Mauzolej ljubavnika zbirka je bilježaka o petnaest godina nemogućih ljubavi, osamljenosti, seksu, snovima, homoseksualnosti, fotografiji, bolesti i strahu od smrti koje prate životna zbivanja glavnog lika, novinara sa spisateljskim aspiracijama koji nikad ne realizira svoj zamišljeni roman, ali ga nikad ni ne prestaje pisati.

Queer Split ove je godine jednodnevno zbivanje i prethodi Pradi ponosa koja će u Splitu biti održana 9. lipnja.  

Izvor: Domino 

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 15.05.2012

VEZANE VIJESTI

Deset godina Queera

Ovogodišnje izdanje festivala nastavak je kazališne, performativne, glazbene, likovne te filmske umjetničke borbe s queer predznakom. 

Serijal Hervéa Guiberta

Višegodišnja izdavačka aktivnost Queer Zagreba kulminirala je izdavanjem posljednje knjige u serijalu pod nazivom Mauzolej ljubavnika.

Sirovi zapisi

Ponovno rođena, prva knjiga dnevnika Susan Sontag, objavljena je u izdanju Queer Zagreba.