Racionalno i lako provedivo rješenje | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Racionalno i lako provedivo rješenje

Na natječaju projekta Ars Publicae za idejno rješenje nove zagrebačke česme prvu nagradu osvojio je rad Vodek autora Nere Nejašmić Kozine i Petra Kozine.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Ars Publicae

  • A
  • +
  • -

Rad Vodek autora Nere Nejašmić Kozine i Petra Kozine osvojio je prvu nagradu na natječaju projekta Ars Publicae za idejno rješenje nove zagrebačke česme. Natječaj je raspisan u okviru ovogodišnjeg programa Voda i javni prostor te procesa zagovaranja veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba. Njime se prvenstveno nastoji lansirati ideja nove zagrebačke česme, odnosno ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada. U okviru skromnog umjetničkog projekta nije planirano ponuditi finalno rješenje koje bi se implementiralo, već potaknuti Grad da na temelju kvalitetnog programa, u odgovarajućim uvjetima i s kompetentnim žirijem sam raspiše natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme i krene u njihovu realizaciju.

Odabir najkvalitetnijih od sedamnaest pristiglih radova temeljio se na kombinaciji i uravnoteženosti između oblikovanja tj. forme i predloženih materijala, funkcije i mogućnosti korištenja te doživljaja pri korištenju samih korisnika svih profila. Ocjenjivala se razrađenost prijedloga, mogućnosti njegove implementacije u različite javne gradske prostore te potencijala, odnosno mogućnosti dodatne razrade s ciljem udovoljavanja svih navedenih kriterija. Pobjednički projekt opisan je kao "racionalno i lako provedivo rješenje, primjenjivo na različite gradske prostore. Dobro promišljanje pristupa vodi za različite korisnike, jedan glavni vodni priključak na tri razine. Prijedlog je ponudio mogućnost razrade kroz implementaciju različitih materijala i oslikavanja tijela česme kao i dodatnog info sadržaja sugeriranog prijedlogom česmi kao info punktova o zagrebačkim temama vezanim uz vodu". 

U ovom trenutku otvorenom ostaje mogućnost realizacije jedne česme po prvonagrađenom rješenju na nekoj od gradskih lokacija, a u daljnjem zagovaračkom procesu potrebe službenog gradskog natječaja za nove zagrebačke česme, predložit će se da se nagrađeni autori i autorice uključe kao pozvani sudionici, stoji u priopćenju. 

Svi pristigli natječajni prijedlozi bit će izloženi krajem listopada na tribini na temu nove zagrebačke česme u organizaciji projekta Ars Publicae

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.10.2016

VEZANE VIJESTI

Podizanje kvalitete javnog prostora

Pripremila: Martina Domladovac

U sklopu projekta Ars Publicae raspisan je javni natječaj za privremenu umjetničku intervenciju na temu ovogodišnjeg programa Voda i javni prostor.

Tematske šetnje Zagrebom

Pripremila: Martina Domladovac

Seminar za hodače želi detektirati i pokretati inicijative poboljšanja javnog prostora grada.

Grad kao sociološki i umjetnički eksperiment

Razgovarao: Vatroslav Miloš
O ACTOPOLIS-u, transnacionalnom umjetničkom laboratoriju koji propituje aktualnu situaciju i budućnost urbanoga života, razgovaramo s kustosicom Anom Danom Beroš.