Rad i radnici/e u kulturi | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Rad i radnici/e u kulturi

U Društvenom centru Rojc bit će održana tribina i javna rasprava posvećena o teškim uvjetima rada u kulturi.

26.05.2014 , Pula - Bivša vojarna Karlo Rojc

FOTO: Michael Kang

  • A
  • +
  • -

Globalni trendovi u modelima financiranja kulture odavno povećavaju udio nereguliranih i nestalnih radnih odnosa, takozvanih freelancera. Romantična nota koju tom izrazu podaje pojam slobode, učinila je svojedobno pojam freelancinga poprilično privlačnim, a razmjeri oduševljenja pojedinih autora sežu i dotle da takav oblik rada vežu uz ideal potpuno emancipiranog umjetnika i čovjeka budućnosti.

No, nakon izbijanja ekonomske krize i posljedičnih politika štednje, nestalni i nesigurni oblici rada postaju sve raširenija pojava, čime se u sve većoj mjeri otkriva profana strana takvih aranžmana. Sve manje se govori o freelancingu, a sve više o prekarijatu, "opasnoj novoj klasi u nastajanju". Financiranje kulturnih djelatnosti prepušteno je gotovo u potpunosti neizvjesnim projektnim ciklusima, a nestalni, nesigurni i slabo plaćeni poslovi postaju svakodnevica za gotovo sve radnike u kulturi, ali i sve veći broj njih izvan kulturne sfere.

Tribinom se želi osvijetliti detalje ovdje ocrtanih procesa, kao i istražiti načine na koje jedna tako sveobuhvatna transformacija materijalnih uvjeta umjetničke proizvodnje - kao i sve izraženija tendencija komodifikacije umjetnosti i asimilacije kulture u procese brendiranja destinacije - utječe na umjetničke prakse i sam konačni kulturno-umjetnički proizvod.

Na tribini će sudjelovati Vesna Vuković, kustosica, autorica, prevoditeljica, članica zagrebačkog kolektiva [BLOK], Tanja Miličić, voditeljica Kina Valli i članica umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala te Kristina Nefat, kostimografkinja i producentica Teatra Rubikon. Moderatori će biti Goran Matić i Irena Boljunčić Gracin.

Organizatori su Savez udruga Rojc i Pilula - platforma za teoriju i praksu društvenih promjena, uz podršku Zaklade Kultura nova.

Tribina će biti održana 26. svibnja u Društvenom centru Rojc, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.05.2014