Rad u OCD-ima | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Rad u OCD-ima

Cilj tribine koju organizira Program JAKO je predstaviti rezultate istraživanja vezanih uz radna prava osoba zaposlenih u organizacijama civilnoga društva.

09.03.2015 , Krapina - Srednja škola
  • A
  • +
  • -

Program JAKO, Savjet za razvoj civilnoga društva Krapinsko-zagorske županije i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova iste županije, pozivaju na javnu tribinu pod nazivom Radna prava u organizacijama civilnog društva koja će biti održana u ponedjeljak, 9. ožujka, u Srednjoj školi Krapina (Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 6) s početkom u 17 sati.

Cilj tribine je predstaviti rezultate istraživanja vezanih uz radna prava osoba zaposlenih u organizacijama civilnoga društva, otvoriti razgovor o mogućnostima poboljšanja statusa zaposlenih u udrugama, te dati preporuke organizacijama civilnog društva, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Program:

# Uvod u raspravu - Igor Roginek; Autonomni centar - ACT, Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH

# Rezultati istraživanja "Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnog društva" - Gabrijela Ivanov, K-Zona

# Rezultati istraživanja “Radnička prava osoba zaposlenih u udrugama” - Ivana Radanović; Mreža udruga Zagor, Savjet za razvoj civilnog društva KZŽ

# Ženski aktivizam i radnička prava - Tajana Broz; CESI, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije

# Udruge i outsourcing javnih usluga - Mario Kikaš; Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju - BRID

# Sindikalni potencijal u udrugama - Siniša Miličić; Regionalni industrijski sindikat - RIS

Moderator tribine je Igor Roginek, voditelj Programa JAKO (Autonomni centar - ACT).

Udruge koje zapošljavaju profesionalce/ke nalaze se pred izazovom financiranja plaća zaposlenika/ca kroz projekte i programe udruga. Prema Zakonu o radu svaki radnik/ca ima pravo na zaštitu života, zdravlja i privatnosti, obrazovanje i osposobljavanje te druga prava utvrđena Zakonom. Također, udruge rade zbog višeg cilja, dobrobiti zajednice, rade i ulažu mnogo više u svoje udruge, a još uvijek udruge nemaju financijskih sredstava za isplatu prekovremenih radnih sati, poticaja i drugih prava, a ista financijska sredstva se ne mogu koristiti iz javnih izvora. 

Neka od pitanja koja će se otvoriti i na koje će se pokušati dati odgovore: trebaju li se udruge zbog postizanja općeg dobra odreći radničkih prava i tko uopće štiti radnička prava osoba zaposlenih u udrugama? Mogu li i žele li udruge djelovati sindikalno? Predstavljaju ili udruge način outsourcinga javnih usluga? Ugrožava li volonterski rad i potplaćenost radnika/ca u udrugama radnička prava u javnom sektoru? 

Svi zainteresirani za sudjelovanje na tribinu trebaju se prijaviti putem adrese elektroničke pošte s podacima (ime i prezime, organizacija i broj mobitela ili telefon) ili putem prijavnog obrasca najkasnije do 7. ožujka.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.03.2015